Premierul şi ministrul Muncii au cerut românilor „să nu cadă pradă manipulării” sindicatelor privind modificarea Codului Muncii, susţinând că liderii sindicali urmăresc doar protejarea propriilor interese şi aruncă pe piaţă afirmaţii fără acoperire legate de efectele noilor reguli pe piaţa muncii, potrivit Mediafax.
„Solicit tuturor românilor să nu cadă pradă manipulării liderilor sindicali. Nu-i credeţi pe liderii sindicali, pentru că urmăresc doar protejarea propriilor interese”, a spus Boc, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.
Un mesaj similar a fost lansat, în aceeaşi conferinţă de presă, de ministrul Muncii, Ioan Botiş, care a ţinut să îi asigure pe toţi cetăţenii României că, în calitate de ministru al Muncii, este extrem de conştient şi de responsabil faţă de ceea ce reprezintă modificările la Codul Muncii.
„Vreau să vă asigur că am promovat aceste modificări după ce am constatat că, timp de 20 de ani, piaţa muncii s-a schimbat foarte puţin în România şi nu are dinamica necesară. I-aş ruga pe toţi românii, în special pe cei care cred că îşi pot valoriza munca şi pot trăi din munca lor onestă şi cinstită, să creadă şi un ministru care în ultimul timp a redus rata şomajului, a crescut numărul contractelor de muncă în România şi a redus cheltuielile cu asistenţa socială cu 6,8% în ultima lună a anului 2011. Nu văd de ce ar fi crezuţi cei care timp de 20 de ani au clamat că ştiu ce este mai bine pentru România, cu condiţia ca ei să rămână pe acele poziţii de lideri sindicali, şi au dovedit până acum că, din păcate, nu au reuşit să transforme nimic în bine în ceea ce îi priveşte. Din păcate, nu au reuşit să transforme în bine nici măcar viaţa celor pe care susţin că îi reprezintă”, a spus Botiş.
El a arătat că statul are nevoie de mai mulţi salariaţi, de mai mulţi contributori, şi a transmis românilor că nu merită să iasă în stradă, ci să aştepte efectele pozitive care vor apărea pe piaţa muncii. „Aşteptaţi, nu vă temeţi cei care ştiţi să triţi din munca dumneavoastră”, a fost mesajul ministrului Muncii.
Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pe noul Cod al Muncii marţi, 8 martie, la ora 10.00, iar parlamentarii pot depune amendamente până vineri, la ora 20.00. Proiectul a fost aprobat în şedinţa de luni a Executivului.
Vineri, reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor au analizat noua formă a Codului Muncii, dar fără să ajungă la un acord în privinţa modificărilor. Opoziţia şi-a anunţa intenţia de a depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, după angajarea răspunderii.
Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
În cazul în care preşedintele României cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.