2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăBNR tine leul scump cand economia sangereaza

BNR tine leul scump cand economia sangereaza

» Intr-o perioada in care economia continua sa fie puternic lovita de criza, BNR pare a nu actiona in sensul sprijinirii acesteia si adopta o atitudine prudenta prin care se limiteaza in a controla cursul.

Unii analistii spun ca aceasta atitudine a BNR e gresita si ca, in cele din urma, leul tot va fi lasat sa se deprecieze, iar altii sunt de parere ca prudenta BNR e indusa de incertitudinile politice si, implicit, de incertitudinile in plan fiscal, care au un impact semnificativ asupra inflatiei. BNR a decis ieri mentinerea dobanzii-cheiela 8%, precum si pastrarea nivelurilor rezervelor minime obligatorii in lei (la 15%) si in valuta (la 30%).

Decizie prudenta
"Am anticipat o asemenea decizie, pe care o consideram prudenta. Discutam despre o mare de incertitudini. Nu stim cum ne vom incadra in tintele convenite cu FMI pe partea bugetara. Banca centrala asteapta sa vada ce masuri se vor lua in plan fiscal. Cum se va reduce deficitul bugetar. Cum se vor reduce cheltuielile bugetare. Daca vom avea reduceri de personal, va fi afectata cererea agregata, care oricum este in scadere. De asemenea, depinde daca se vor lua masuri de crestere a taxelor, cum ar fi TVA, care ar produce socuri inflationiste", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Decizie gresita
"Decizia BNR e gresita pe ambele paliere. Dansii lupta in continuare pe frontul de est, cand razboiul s-a mutat de mult pe frontul de vest. Am impresia ca in tara asta politica conteaza mai mult decat economia, iar deciziile BNR reflecta acest lucru. Ei cred ca prin obtinerea unei stabilitati economice false vor compensa instabilitatea politica", explica Matei Paun, managing partner BAC Investment.
"si inainte de alegerile de anul trecut «aveam» stabilitate economica: «Nu vom avea recesiune. Ne putem finanta intern. Nu avem nevoie de FMI» etc. Dupa alegeri s-a vazut cat de stabili eram. Asa se intampla si acum. Deciziile de politica monetara ridica semne de intrebare asupra independentei BNR", noteaza Paun.

Istoria se repeta. Urmeaza o noua depreciere a leului?
"E clar ca decizia BNR indica in continuare o atitudine prudenta, poate un pic prea prudenta, si arata un interes foarte mare pentru controlul cursului de schimb. In momentul de fata, rata reala de dobanda e foarte ridicata si actioneaza in sensul limitarii activitatii economice, si nu in sensul sprijinirii ei. Exista un decalaj important intre ratele de dobanda de pe piata monetara, care sunt toate peste 10%, si rata dobanzii-cheie. Ne-am intors la perioada in care rolul ratei dobanzii de politica monetara nu prea mai conteaza. Pana la urma, cursul tot se va deprecia si tot vom avea inflatie", e de parere Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

In octombrie 2008, cand BNR a incercat sa tina leul in mod fortat, dobanzile din piata interbancara au sarit brusc, ajungand si la niveluri de 100%. Aproape sase luni (pana in martie) dobanzile interbancare au stat peste 15%, perioada in care dobanda-cheie a fost de 10-10,25%, ceea ce a afectat puternic activitatea economica prin scumpirea creditelor. Detensionarea pietei monetare s-a produs numai dupa ce leul a fost lasat sa se deprecieze semnificativ. Acum dobanzile monetare sunt cu mai mult de 2% peste dobanda-cheie, iar tendinta e de marire a ecartului. Cum se va detensiona piata?

BNR se asteapta la mentinerea tensiunilor in piata monetara
"Pe termen scurt, se prefigureaza manifestarea unor presiuni inflationiste induse de ajustarile preconizate ale accizelor incepand cu 1 ianuarie 2010, tendinta de mentinere a ecartului dintre ratele dobanzilor interbancare si rata dobanzii de politica monetara, precum si impactul nefavorabil asupra anticipatiilor generat de accentuarea riscurilor legate de politicile fiscala si de venituri in contextul unui climat politic volatil", potrivit comunicatului BNR.

Cele mai citite

Atac cu cuțitul la Tel Aviv. Patru persoane au fost rănite, iar atacatorul a fost eliminat

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, marți la Tel Aviv într-un atac cu cuțitul al cărui autor a fost ucis, au...

Tulcea caută soluții pentru valorificarea deșeurilor textile

În 2022, DAPS a colectat 23 de tone de textile, din care 14 tone au fost donate, iar restul trimise la reciclare Primăria municipiului Tulcea...

Europa trebuie să fie pregătită pentru tarifele lui Trump, avertizează șeful Băncii Centrale Europene

Trump a amenințat că va impune taxe asupra mărfurilor importate în SUA din UE Europa trebuie „să fie pregătită” și să anticipeze potențialele tarife comerciale...
Ultima oră
Pe aceeași temă