12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBNR reduce dobânda. Este a doua oară într-o lună

BNR reduce dobânda. Este a doua oară într-o lună

Banca Centrală consideră că reducerea dobânzii de politică monetară a fost impusă de posibilele derapaje fiscale ale Guvernului sau politicienilor şi de tensiunile procesului electoral.

Conducerea BNR justifică reducerea ratei dobânzii prin scăderea puternică a inflaţiei, care se va înscrie în ţintă în următorii doi ani, dar vede ca principale riscuri inflaţioniste acţiunile Guvernului sau ale politicienilor, reiese din comunicatul Consiliului de Administraţie al băncii centrale.

„Persistă însă riscuri asociate în principal factorilor aflaţi în afara sferei de influenţă a băncii centrale – ajustările preţurilor administrate, posibile derapaje în privinţa politicii fiscale şi a implementării reformelor structurale, precum şi tensiunile asociate contextului electoral”, au afirmat ieri oficialii băncii, după ce au decis o reducere a ratei dobânzii de politică monetară cu 0,25%. se arată în comunicatul detaliat al CA al BNR.

Toate riscurile enumerate de banca centrală reprezintă, practic, acţiuni ale Guvernului, sau presiuni manifestate din partea mediului politic, în ceea ce priveşte reformele sau alegerile din acest an.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis joi să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,75% la 5,5% pe an, la un nou minim istoric, mişcare anticipată de majoritatea analiştilor.

De la începutul anului, BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, prima tăiere de 0,25 puncte fiind aplicată din 6 ianuarie, ceea ce arată o îngrijorare mai mare a băncii centrale în ceea ce priveşte perspectivele unei recesiuni economice decât în privinţa ratei inflaţiei.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă