» Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7% pe an, de la 7,5%, si mentinerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii in lei si valuta. Decizia a fost motivata, printre altele, si de "perspectivele continuarii procesului de dezinflatie".
Pentru a doua oara de la inceputul anului, conducerea BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, decizie anticipata de analistii financiar-bancari si care urmeaza sa aiba ca efect reducerea dobanzilor la lei, atat la depozite, cat si la credite. In sedinta din 3 februarie, "consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele: reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7% pe an, de la 7,5%, incepand cu data de 4 februarie 2010, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", potrivit comunicatului transmis de banca centrala.
Pe 5 ianuarie, in cadrul primei sedinte de politica monetara din acest an, consiliul de administratie al bancii centrale a redus dobanda-cheie de la 8% la 7,5% pe an. Analistii apreciaza ca masura de reducere a dobanzii-cheie va avea ca efecte pe termen scurt si mediu stimularea acordarii de credite in moneda nationala si stoparea speculatiilor din variatiile cursului de schimb. Vicepresedintele BRD, Petre Bunescu, a declarat pentru The Money Channel ca decizia BNR este una asteptata, normala, care va incuraja cererea de creditare. "Reducerea dobanzii de politica monetara la nivelul de 7% este o decizie asteptata si care prefigureaza o reducere a dobanzilor. La precedentele taieri ale dobanzii-cheie, bancile au procedat la sensibile modificari ale dobanzilor in lei. Masura BNR e una normala, va incuraja cererea de creditare si speram ca in a doua jumatate a anului sa asistam la deblocarea creditarii", a precizat Bunescu.
De asemenea, directorul Macroanalitica, Laurian Lungu, considera ca impactul deciziei BNR, pe termen scurt si mediu, se va vedea in curand. "Bancile vor fi fortate sa coboare nivelul dobanzilor din piata", a spus Lungu. In fapt, creditele deja acordate care sunt legate de indicatorul ROBOR (dobanda care exprima costul finantarii pe piata interbancara) vor resimti curand ajustarea dobanzii, intrucat e de asteptat ca ratele interbancare sa convearga catre dobanda-cheie (a BNR). Imbunatatirea perceptiei investitorilor straini asupra economiei romanesti revitalizarea procesului de creditare a economiei romanesti si perspectivele continuarii procesului de dezinflatie sunt motivatiile care au stat la baza deciziei bancii centrale.