» Amenintarea presiunilor inflationiste si slabirea leului au fortat mana boardului bancii centrale, care a urcat dobanda de politica monetara cu 0,5%, pana la 9,5%, a patra miscare consecutiva in acest sens. Inflatia s-a apropiat in luna februarie la un nivel anual de 8%.
"Modificarea dobanzii de catre BNR are influente imediate pe piata interbancara, unde bancile cu o nevoie acuta de bani vor plati mai mult pentru aceste resurse. Pentru clienti bancile isi vor ajusta dobanzile in circa 1-3 luni, in vederea incorporarii acestei majorari a BNR. Efectele modificarii dobanzilor de catre banci se vor resimti in circa doua trimestre, cand se va observa o reducere a ritmului de crestere a creditarii. Economisirea va fi stimulata si este asteptata sa aiba un ritm de crestere superior celui de anul trecut, in vreme ce ritmul de crestere a imprumuturilor se va diminua, dar nu in asa masura incat la finalul anului nivelul depozitelor sa ajunga sa-l depaseasca pe cel al creditelor", a explicat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
"Actualul nivel al dobanzii de referinta a BNR este unul adecvat, fiind estimat de noi si de majoritatea analistilor. Daca BNR nu majora pana la 9,5% dobanda astazi (n. red. – miercuri), am fi asistat la o depreciere importanta a monedei nationale. Totodata, acest nivel nu influenteaza cresterea economica. In conditiile unui an agricol bun, ma astept la o crestere economica peste cea de anul trecut. Economia Romaniei e dependenta mai mult de vreme decat de criza financiara internationala", a spus Lucian Anghel.
Desi resursele in lei ale bancilor se scumpesc, finantarea acestora nu se va muta pe valuta, deoarece volatilitatea cursului de schimb ar putea face mai scumpe aceste impruturi fata de cele in lei, a adaugat Anghel.
"Decizia de majorare a BNR era anticipata de piata, dar noi asteptam si o reducere a nivelului rezervelor minime obligatorii la lei, pentru a suplini lipsa de bani din piata interbancara. Unele banci nu au apucat inca sa-si adapteze dobanzile in ton cu precedenta majorare a BNR si, prin urmare, am putea asista la o ajustare cumulata cu 1,5% a dobanzilor, in termen de aproximativ o luna de zile. Bancile comerciale ar putea urca mai repede dobanzile la depozite decat dobanzile la credite, pentru a-si asigura resursele necesare, ceea ce ar conduce pe termen scurt la o reducere a diferentei dintre acestea. Scumpirea creditelor in lei nu va afecta inflatia, deoarece cresterea dobanzii nu e asa de senzitiva la preturi, cum ar fi fost insa o modificare a restrictiilor creditarii (reducerea gradului de indatorare)", a declarat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
"Nivelul actual al dobanzii BNR nu inhiba cresterea economica. Avem o crestere economica peste asteptari, pe fondul unui consum in exces", a conchis Dumitru.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis ieri majorarea dobanzii de politica monetara, la care bancile comerciale pot depune banii la BNR, pana la 9,5%, de la 9%, si a mentinut nivelul rezervelor minime obligatorii.
Aceasta masura a BNR, de majorare a dobanzii cu 0,5%, era asteptata de cea mai mare parte a analistilor, fapt care s-a vazut in piata valutara, unde cursul euro/leu s-a mentinut in intervalul 3,70-3,725.