» In urma deciziilor de ieri, de reducere a dobanzii-cheie la 9% si de eliberare in piata a circa doua miliarde euro, BNR da un semnal puternic ca bancile sa coboare dobanzile.
Banca Nationala a Romaniei a dat ieri un nou semnal de reducere a dobanzilor pe fondul unei lichiditati in crestere, mutand astfel in sensul sprijinirii economiei, care se afunda tot mai mult in recesiune. In sedinta de ieri, conducerea bancii centrale a decis taierea cu 0,5% a dobanzii de politica monetara, de la 9,5% la 9%, si reducerea nivelurilor rezervelor minime obligatorii (RMO) cu 3% pe partea de lei si cu 5% pe partea de valuta. Peste aproximativ o luna (24 iulie), noile niveluri ale RMO, care reprezinta banii bancilor blocati in cuferele BNR, vor fi de 15% la lei si de 35% la valuta. In urma acestor reduceri ale rezervelor obligatorii, BNR elibereaza bancilor aproximativ 9 miliarde lei (2,1 miliarde euro) – aproape 4 miliarde din rezerva in lei si restul, din rezerva in valuta, potrivit unei declaratii facute pentru NewsIn de Napoleon Pop, membru in boardul BNR.
Pe termen scurt, efectele deciziilor BNR se vor resimti in ieftinirea imprumuturilor statului pe piata monetara si ingrosarea profiturilor bancilor din plasamentele in titluri de stat. Abia din trimestrul al patrulea, ca urmare a deciziilor BNR, am putea asista la o reluare a creditarii, la dobanzi mai mici, spun specialistii. De asemenea, relaxarea politicii monetare ar putea sugera ca BNR are incredere ca Guvernul va intari politicile fiscale si salariale in perioada urmatoare, masuri asumate si prin acordul cu FMI-UE. Prin urmare, curatirea sistemului bugetar de inechitati salariale si fiscale ar putea deveni o certitudine mai repede decat se estima.
"Aceasta taiere a dobanzii-cheie este intarziata. In schimb, m-a surprins taierea cu 5% a RMO in valuta, care, impreuna cu reducerea RMO la lei, sugereaza faptul ca BNR are incredere ca Guvernul este pe calea cea buna cu intarirea politicilor fiscale si salariale", a declarat pentru The Money Channel consultantul financiar Bogdan Baltazar, fostul presedinte al BRD.
Chiar daca directorul general adjunct al BRD, Petre Bunescu, este optimist ca dobanzile la credite vor cobori intr-o luna-o luna si jumatate, cu 1-2-3 puncte, sunt voci care spun ca o ieftinire si reluare a creditarii nu se vor produce mai devreme de trimestrul al patrulea.
"Este surprinzator ca cei de la BNR nu s-au miscat atat de mult timp si au facut-o abia acum. Au fost excesiv de precauti. Daca ar fi facut aceasta miscare inca de anul trecut, acum am fi resimtit efectele pozitive. Asa, efectele se vor vedea in trei-sase luni. Va insemna o relaxare a costurilor de finantare pentru banci. Banii eliberati se vor indrepta spre creditare in functie si de cati bani raman in sistem. Cred ca va fi o tendinta de reducere a dobanzilor la depozite si de mentinere la credite", spune Matei Paun, managing partner la BAC Investment.
"Reluarea activitatii de creditare e posibil sa aiba loc spre finalul anului, inceputul anului 2010. Chiar daca este o lichiditate suplimentara in piata, bancile au o problema cu cererea in scadere. Salariile vor continua sa scada si somajul – sa creasca. Abia din trimestrul IV o parte din cerere va deveni solvabila, pe masura ce dobanzile la credite vor cobori. Intr-o prima faza, banii eliberati vor sta tot la BNR, apoi, treptat, vor merge spre creditare si spre titlurile de stat ce vor fi emise in euro. O parte din bani vor iesi din tara", a explicat Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.