» Dobanda-cheie a coborat la 8%, minimul ultimelor 19 luni.
Banca centrala a taiat ieri inca 0,5% din dobanda de politica monetara, pana la 8,5%, si urmeaza sa elibereze bancilor inca 1,3 miliarde de euro din rezervele obligatorii in valuta, masuri prin care se forteaza si mai mult ieftinirea creditarii, in sensul sprijinirii economiei puternic afectate de recesiune. Suma eliberata s-ar putea indrepta catre un nou imprumut (club-loan) pentru statul roman. Dobanda de politica monetara a coborat astfel la un minim al ultimelor 19 luni.
Pana la finalul anului analistii se asteapta la noi taieri ale dobanzii-cheie, dar avertizeaza ca o taiere prea agresiva creste semnificativ riscurile de stagflatie. "Decizia BNR este prudenta, in linie cu asteptarile pietei. Probabil, BNR va efectua la sedinta din septembrie o taiere cu alte 0,5 puncte a dobanzii-cheie si este posibil sa vedem si o reducere cu doua-trei puncte a rezervelor obligatorii in lei.
Dupa aceasta cred ca BNR se va opri. Sa coboare cu rata dobanzii sub 8% mi se pare foarte riscant din punctul de vedere al stabilitatii financiare si al riscului inflationist. Economia nu poate fi ajutata prea mult prin dobanda-cheie. Daca relaxezi in mod excesiv politica monetara, sunt posibile dezancorarea anticipatiilor inflationiste si deprecierea monedei nationale, care afecteaza atat stabilitatea financiara, cat si inflatia. Astfel, exista un risc semnificativ de stagflatie", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania. Totusi, analistii Citibank se asteapta ca BNR sa taie dobanda-cheie la 7,25% la finalul anului.
Potrivit lui Chidesciuca, este posibil sa vedem ca ultima decizie a BNR sa lucreze in piata, in sensul coborarii dobanzilor la credite, pana la finalul anului, dar foarte incet pe partea populatiei. "Pentru corporatii deja se vad coborari ale dobanzilor la credite. Pentru populatie lucrurile se vor misca foarte lent. E multa neincredere in tabara consumatorilor, unde planeaza perspectiva pierderii locului de munca, cea a scaderii salariilor etc. In plus, ultima decizie stimuleaza, mai degraba, creditarea in valuta, dar care expune clientii la riscul valutar", conchide economistul ING.
In urma deciziilor de ieri, nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) in valuta coboara, dupa 24 august, de la 35% la 30%, ceea ce este echivalent cu eliberarea in piata a unui nou miliard de euro. "Cred ca miliardul de euro a fost eliberat pentru un nou club-loan pentru Ministerul de Finante. Bancile au lichiditate, dar au o problema de cerere", a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar, la The Money Channel.
O parte din banii eliberati ar putea constitui repatrieri catre bancile-mama
"Ultimele decizii ale BNR vor usura oarecum creditarea. Este un nou pas mic in directia buna. Din pacate, dupa cum notam si in alte dati, vine cu oarecare intarziere. O parte din suma eliberata va fi repatriata, alta parte va fi pusa la bataie pentru creditare, iar restul pentru alte nevoi, cum ar fi provizioanele. Piata bancara are totusi o problema de lichiditate si va avea in continuare. Cererea, pe care o reclama toti ca e scazuta, depinde si de cost, iar costul – de lichiditate", spune Matei Paun, managing partner la BAC Investment.