5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăBlocaj total al creditarii

Blocaj total al creditarii

» Populatia si firmele au avut restante mai mari cu 303 milioane lei in noiembrie.

» somajul in crestere a ingreunat rambursarea ratelor populatiei.

» Cele mai mari restante sunt la companii.

Populatia si companiile romanesti isi platesc din ce in ce mai greu ratele catre banci din cauza cresterii impovaratoare a dobanzilor si a cursului de schimb. Dificultatile de rambursare a imprumuturilor innegresc perspectiva reluarii creditarii, care a intrat in blocaj in noiembrie.
Restantele la credite au urcat cu 303 milioane lei in luna noiembrie, dupa ce in octombrie crescusera cu 340 milioane lei, astfel ca soldul restantelor a atins 2,8 miliarde lei. In primele 11 luni din 2008, restantele la credite s-au accentuat cu 1,703 miliarde lei, din care 643 milioane lei doar in octombrie si noiembrie.
Daca in luna octombrie cel mai mult au urcat restantele la creditele in euro, in luna noiembrie grosul restantelor a provenit din imprumuturile in lei, ca efect al cresterii dobanzilor pe piata interbancara, din cauza atacului speculativ asupra leului din octombrie, spun analistii. "Inflamarea pietei monetare din octombrie a avut o influenta mai mare asupra celor imprumutati in lei abia in noiembrie.

 

Chiar daca dobanzile de pe piata interbancara s-au calmat, ele raman ridicate si exista riscul ca restantele sa se majoreze in acelasi ritm, nu atat de mult la creditele in lei, cat la cele in valuta, o data cu deprecierea monedei nationale", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.
Scumpirea creditarii s-a produs accelerat in ultimele trei luni din 2008, pe fondul restrangerii finantarii externe, al coborarii ratingului de tara si al deprecierii leului. "Cresterea dobanzilor interbancare a afectat in principal companiile ale caror contracte se ajusteaza aproape zilnic la nivelul ROBOR. Bancile cu care avem parteneriate nu au transferat asupra populatiei dobanzile uriase din piata monetara", a spus Anca Bidian, presedintele brokerului de credite Kiwi Finance.

Reprezentantii companiei Coface, specializata in asigurarea creditelor si recuperarea creantelor, spun ca unul dintre motivele invocate de debitori pentru neplata ratelor de catre persoanele fizice este somajul, in ultimul timp avand loc mai multe concedieri.
Noiembrie a fost prima luna din multi ani cand soldul creditelor s-a redus, atat pe componenta in lei, cat si pe cea in valuta. Astfel, soldul creditelor in lei a scazut, in noiembrie, cu 360 milioane lei, iar cel al imprumuturilor in valuta – cu un echivalent de 268 milioane euro. Doar soldul creditelor ipotecare pentru populatie a reusit sa avanseze in noiembrie, dar total nesemnificativ. Imprumuturile de consum in lei au coborat cu 80 milioane lei, iar cele in valuta – cu 109 milioane euro. Surprinzator, soldul creditelor in valuta acordate strainilor s-a majorat in noiembrie cu un echivalent de 9,9 milioane euro.

"Stoparea creditelor in franci elvetieni cred ca a avut cel mai mare impact asupra scaderii soldului creditelor in valuta", spune Chidesciuc.
"In noiembrie s-a manifestat blocajul maxim, in mare parte emotional, cand criza de incredere a atins apogeul", a explicat Bidian.
Creditarea da semne de dezghetare din ianuarie. "Daca in noiembrie era o lipsa de predictibilitate, iar bancile ori refuzau, ori percepeau dobanzi mari care speriau clientii, acum, daca un client vrea un credit, ii putem gasi o solutie", a conchis Bidian.

Cele mai citite

Aurul, vedeta anului 2024: Preț record pe uncie și perspective mixte pentru 2025

Evoluția aurului în acest an va depinde de politica Fed, strategia economică a administrației Trump și mediul geopolitic Aurul a încheiat anul 2024 cu o...

Cotația aurului va fi în creștere și în 2025. Ce ritm va avea

Preţul aurului va continua să crească şi în 2025, potrivit analiştilor de pe Wall Street, însă ritmul de apreciere va încetini după avansul spectaculos...

De la Carpați la Via Transilvanica: România cucerește topurile destinațiilor de vacanță CNN

România a fost inclusă de CNN Travel pe lista celor 25 de destinații care merită explorate în 2025 Alături de România, pe listă se regăsesc...
Ultima oră
Pe aceeași temă