0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBilanţ de criză: +50% la preţul benzinei, -43% la apartamente

Bilanţ de criză: +50% la preţul benzinei, -43% la apartamente

Faţă de octombrie 2008, moment în care criza debuta oficial în România, preţul benzinei la pompă a urcat cu 50%. De ce s-a întâmplat asta şi ce consolări avem, dacă ne raportăm la venitul mediu şi preţul imobiliarelor, citiţi mai jos.

 

Preţul benzinei dă dureri de cap auto­ri­tă­ţilor, fluctuaţiile mari având reverberaţii în toată economia. Deşi ţiţeiul e cu numai 15% mai scump în dolari (80 dolari/baril în 2008 faţă de 92 în prezent), benzina la pompă a săltat în România cu 50% (de la puţin peste 4 lei/litru în octombrie 2008 la peste 6 lei în prezent). Cea mai mare parte din diferenţă vine din cursul de schimb – euro, în care se calculează accizele a urcat cu 21% în acest interval (accizele reprezintă aproape 30% din preţul la pompă), dolarul, cu 33%, iar TVA a primit între timp un spor de 5% ca măsură… anticriză. După calculele „României libere”, contribuţia cursului valutar şi TVA majorată ar echivala însă cu o majorare a preţului cu aproximativ 43%, restul până la 50% trebuind căutat în… majorarea marjelor de profit ale Petrom (previzibil, în contextul economic dificil, consumul scade, iar companiile aplică în compen­saţie, adaosuri mai mari pentru a-şi menaja profiturile).

Oarecum surprinzător având în vedere criza şi tăierile de salarii la bugetari faţă de octombrie 2008, salariul mediu pe economie este (ne raportăm la ultimele date, cele din iulie) cu 17% mai mare, urcând de la 1.327 lei la 1.556 lei. Să nu uităm însă că bugetarii reprezintă doar un sfert din numărul total de salariaţi. Dacă veniturile anga­jaţilor de la privat nu se modifică sub­s­tan­ţial pe final de an, ultima tranşă de majorare de salarii din sectorul public (7,4%) va împinge avansul salariului mediu pe economie faţă de octombrie 2008 la aproximativ 19%. De ce a crescut totuşi salariul mediu pe economie în aceşti ani de criză, mai ales că am tot auzit de ajustările din sectorul privat (concedieri/tăieri de venituri)? O primă ipoteză este că oamenii daţi afară din sectorul privat aveau în general salarii mici; apoi, angajatorii din mediul privat au ţinut în permanenţă un ochi pe cursul de schimb, încercând să compenseze deprecierea leului din ultimii 4 ani (în euro sau dolari, salariul mediu a scăzut totuşi faţă de octombrie 2008).

Cu benzina atentând la buzunare şi salarii care nu ţin piept cu deprecierea leului, avem cel puţin case mai ieftine. De la un preţ mediu de 68.000 euro pentru apartamentele de 2 camere din Bucureşti, conform indeximobliar.blogspot.ro, avem acum doar 53.000 euro pentru acelaşi apartament. O scădere de 22% în euro deci şi una de 43% în lei (dacă vreţi să vă ridicaţi moralul, calculaţi şi în dolari sau franci, scăderea e chiar mai mare).    

Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă