Nici măcar revenirea pe creştere a economiei anul acesta nu este o certitudine, din cauza lipsei investiţiilor, a declarat Lucian Anghel, economistul-şef al celei mai mari bănci din România. BCR a reviziut în urcare estimarea privind creşterea economică din acest an, de la 0,6% la 1,9%, dar avertizează că exis tă riscuri mari de derapaj de la scenariul de bază.
Salarii mici, şomaj în creştere
Şomajul va continua să crească, iar majorările de salarii vor fi sub rata inflaţiei, crede BCR. „În scenariul de bază estimăm că rata şomajului înregistrat va fi de 9,4% la finele acestui an, în condiţiile în care anticipăm o creştere în prima parte a anului şi o aplatizare în semestrul al doilea. Pe de altă parte, veniturile salariale vor avansa uşor în 2010, respectiv cu circa 3%, ceea ce înseamnă o scădere în termeni reali”, a spus Anghel. El a precizat că veniturile salariale vor scădea în termeni reali, în condiţiile în care companiile vor continua să facă eforturi de reducere a costurilor în încercarea de creştere a eficienţei, iar Guvernul va implementa reformele necesare în sectorul public pentru procesul de consolidare fiscală pe termen mediu şi lung. BCR a revizuit în scădere estimarea privind inflaţia la finele acestui an, de la 4,5% la 4%. Ţinta BNR pentru anul acesta este de 3,5%. „Evoluţia cursului de schimb ar trebui să aibă un efect limitat asupra inflaţiei, în condiţiile în care volatilitatea este ţinută sub control de banca centrală”, arată raportul BCR.
Agricultura, în „zimţi de ferăstrău”
Totodată, consumul populaţiei ar putea consemna o creştere redusă după declinul de anul trecut, pe fondul unei producţii agricole bune. Lucian Anghel spune că evoluţia în „zimţi de ferăstrău” a agriculturii nu mai reprezintă de mult un element de noutate şi că principalul factor care a dus la această situaţie este nivelul scăzut al investiţiilor, inclusiv al celor străine. „Anul trecut agricultura s-a situat cu mult sub nivelul din 2004, un aspect care credem că vorbeşte de la sine”, se arată într-un raport al BCR.
Construcţiile cresc în semestrul II
Analiştii bănci consideră că sectorul construcţiilor ar putea reintra pe creştere în al doilea semestru din acest an, dar notează că opiniile din piaţă sunt împărţite şi că cele mai multe speranţe se îndreaptă spre Guvern atunci când vine vorba de relansarea acestui sector, respectiv spre sprijinirea sectorului rezidenţial şi majorarea investiţiilor în infrastructură.
Posibilă majorare de taxe
Analiştii BCR nu exclud posibile abateri de la scenariul de bază, în condiţiile în care presiuni de creştere ar putea fi generate de reluarea creşterilor de preţuri la energie, de o posibilă majorare suplimentară a accizelor sau a altor taxe, dacă veniturile bugetare se vor situa la un nivel nesatisfăcător, precum şi de evoluţia nefavorabilă a preţurilor la carburanţi sau a producţiei agricole. „Nu avem cum să scăpăm de măsuri nepopulare. Noi ar trebui să pregătim opinia publică, pentru că, în condiţiile în care nu reuşim să facem acele reforme care să ducă la reducerea cheltuielilor publice relativ rigide, atunci fie vom vedea creşteri de accize, fie sectorul medical va fi în continuare subfinanţat, fie se va discuta la un moment dat de majorări de taxe şi impozite”, a spus Anghel, care a avertizat că majorarea TVA în 2011 ar putea fi una dintre opţiuni.
Întrebări Esenţiale
Revine economia pe creştere în 2010?
Probabil, însă datele de până acum indică o marjă ridicată de incertitudine.
Va scădea şomajul?
Nu. Restructurările vor continua, iar rata şomajului va atinge vârful abia la jumătatea lui 2010.
Mai cresc preţurile?
Rata inflaţiei se va tempera, însă ar putea încheia anul mai sus decât doreşte BNR.
Ce se va întâmpla cu salariile?
Vor creşte în termeni nominali, dar vor scădea din punctul de vedere al puterii de cumpărare.
Cum va evolua leul?
Paritatea leu/euro va rămâne relativ stabilă, pentru că BNR se teme şi de depreciere, dar şi de aprecierea prea puternică.