17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBCE menține dobânda de politică monetară la 0,25%

BCE menține dobânda de politică monetară la 0,25%

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a decis joi menținerea dobânzii de politică monetară la 0,25%, nivel minim istoric. Și dobânzile la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne neschimbate la 0,75%, respectiv 0,00%, se arată într-un comunicat publicat joi de instituţia de la Frankfurt.

Prin menţinerea dobânzilor, BCE vrea să câştige timp pentru a analiza dacă revenirea economică a zonei euro conduce şi la creşterea inflaţiei, comentează Bloomberg, citat de MediafaxInflaţia din zona euro se menţine sub pragul de 1% începând din luna octombrie a anului trecut, cu mult sub nivelul ţintit de BCE, de aproape 2%. Datele preliminare de la Eurostat arată că inflaţia a crescut în aprilie în zona euro la 0,7%, faţă de 0,5% în martie.

Citește și: Draghi, BCE: Euro, un motiv serios de îngrijorare

Indicatorii economici sugerează că revenirea accelerează în zona euro după cea mai îndelungată recesiune de la introducerea monedei unice, încheiată în al doilea trimestru al anului trecut. 

Banca Angliei a menţinut de asemenea, joi, dobânda de politică monetară la minimul de 0,5%, şi a păstrat totodată nivelul programului de achiziţii de obligaţiuni la 375 miliarde lire sterline. Banca Norvegiei a menţinut dobânda la 1,5%.

Preşedintele Rezervei Federale a SUA, Janet Yellen, a declarat, miercuri, că economia SUA, cea mai mare a lumii, are încă nevoie de măsuri de stimulare a creşterii, deoarece şomajul şi inflaţia se menţin la niveluri mai slabe faţă de obiectivele băncii centrale.

Draghi a explicat în luna aprilie că o eventuală înrăutăţire a perspectivei de inflaţie pe termen mediu ar putea determina BCE să ia noi măsuri de relaxare a politicii monetare sau chiar să introducă un program de achiziţii de obligaţiuni.

Reuniunea de joi a Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a avut loc în contextul disputei franco-germane referitoare la aprecierea monedei euro. Oficialii germani au declarat luni că nivelul de schimb al monedei euro este o chestiune care priveşte BCE şi nu pe politicienii. Aceasta era, de fapt, o critică indirectă a unei declarații a premierului francez, potrivit căruia cursul de schimb actual al monedei euro este prea mare şi este nevoie de o politică monetară adecvată care să conducă la slăbirea euro. În ultimele şase luni moneda euro s-a apreciat cu 4% în raport cu dolarul american.

Cele mai citite

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a șasea lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august la 2,4%, de la 2,8% în iulie, conform datelor publicate miercuri de...

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă