Bugetul Agriculturii pe anul 2006 este de 28.589 miliarde de lei vechi, cu aproximativ 22% mai mare decat cel din 2005. O suma destul de rezonabila, dupa cum a apreciat ministrul Gheorghe Flutur, care nu a ascuns „batalia” din culise pentru obtinerea de fonduri mai mari. „Intelegem restrictiile”, a comentat Flutur, care a admis, pe de alta parte, ca s-a „primit o suma substantiala in acest an”.
„Programul Fermierul”
Aproximativ un sfert din buget a fost dirijat pentru „Programul Fermierul”, care va primi 7.000 miliarde de lei vechi. Pentru a se mari capacitatea de finantare, banii vor fi directionati pe filiera bancilor, selectionate prin licitatie, conform unui „caiet de sarcini” care obliga bancile castigatoare sa puna in joc minimum 25%, asta insemnand 2.000 miliarde lei vechi.
Pentru selectarea bancilor vor fi avute in vedere si criterii cum ar fi dobanda cea mai mica si reteaua de care dispun in teritoriu, „ca sa poata deservi populatia”, a spus ministrul.
„Programul Fermierul” este testat inca din acest an, ministrul reamintind parlamentarilor ca circa 500 miliarde de lei vechi din bugetul pe anul 2005 sunt deja directionate catre acest program, pentru a vedea cum functioneaza si a capata experienta pentru anul 2006. In plus, ministrul mai mizeaza si pe banii absorbiti prin programele SAPARD.
Cele 7.000 miliarde lei sunt destinate unui numar de 6.000 de ferme, din care 4.500 miliarde lei vechi pentru 3.000 de ferme zootehnice si 2.500 miliarde lei vechi pentru 3.000 de ferme vegetale.
Banii nu vor fi accesati de fermieri oricum, ci pe baza unor plafoane de creditare, care in cazul fermelor vegetale se ridica la 30.000 euro, iar in cazul fermelor zootehnice – la 40.000 euro, pentru Masura SAPARD 2.1. Pentru fermele specializate pe procesare (lapte, vegetale etc.), creditele se acorda diferentiat, aceastea variind intre 150.000 euro si 250.000 euro, pentru Masura 1.1.
Gheorghe Flutur a precizat ca imprumuturile sunt acordate pe o perioada de 10 ani, special pentru cofinantarea programelor SAPARD.
Mecanismul de sustinere a pietei
Pentru acest proiect au fost alocate 1.100 miliarde lei vechi, din care circa 900 miliarde lei pentru interventia ministerului pe piata, respectiv pentru posibilitatea de a cumpara de pe piata o cantitate de cereale de circa 300.000 tone.
In plus, vor fi acordati bani pentru sustinerea exporturilor, atat la cereale, cat si la carne. Legat de formele de sprijin, in jur de 6.300 miliarde lei vechi sunt destinate subventiilor pentru sectoarele zootehnic si vegetal. Deocamdata, ministrul a recunoscut ca nu are definitivata forma de acordare a acestui sprijin, „dar lucram sa o materializam si, foarte important, trecem de la subventia pe suprafata si subventia pe animal”. Vor fi subventionate si cateva sectoare din domeniul vegetal, cum ar fi sfecla, tutunul (unde Romania are cota negociata), legumele, soia, semintele etc.
Produse biologice
Strategia ministerului este de a majora sumele alocate si de a sprijini acest gen de productii, de la 100.000 ha la 500.000 ha. Ministrul Agriculturii a avut in vedere o serie de masuri de sprijin, printre care cele legislative, cum ar fi constituirea grupurilor de producatori. 500 miliarde lei vor fi destinate intretinerii si imbunatatirii pasunilor alpine.
Dupa discutarea proiectului de buget in comisii, acesta va merge la plen pentru adoptare.