3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBarilul de petrol urca spre 100 de dolari

Barilul de petrol urca spre 100 de dolari

Presedintele Lukoil Romania, Constantin Tampiza, considera ca, in actualul context geopolitic, este foarte probabil ca pretul barilului de petrol sa ajunga la valoarea de 100 de dolari. "Evenimentele din plan geopolitic ma fac sa cred ca se va ajunge la 100 de dolari barilul. Pentru cei care extrag si exporta, impactul este unul pozitiv. Insa pentru companii ca Lukoil Romania impactul este unul negativ, deoarece cererea va fi mai mica", a declarat, ieri, acesta.
Constantin Tampiza a pus scumpirea si pe seama estimarii OPEC ca extractia de petrol la nivel global se va diminua cu 100 de mii de barili pe zi, concomitent cu o crestere a cererii de petrol tot de 100 de mii de barili.
Pretul petrolului a atins ieri un nou maxim istoric, apropiindu-se de nivelul de 88 de dolari pe baril, avansul fiind sustinut de tensiunile dintre Turcia si Irak si scaderea rezervelor de titei in apropierea sezonului de iarna.
Cotatia petrolului a inregistrat sase sedinte consecutive de crestere si a ajuns la 87,97 de dolari pe baril.
Titeiul Brent, de referinta la bursa londoneza, a fost cotat in urcare cu 1,42 dolari, la 83,90 dolari, in timpul sedintei de tranzactionare.
"Este dificil sa gasim factori care ar putea sa determine scaderea pretului petrolului", a declarat un analist al companiei japoneze Astmax Futures, citat de Reuters.
Pretul petrolului a urcat, in doar o saptamana, cu aproape 8 dolari, respectiv cu 10%. Din 2002, pretul petrolului s-a majorat de patru ori.
Volatilitatea evidenta a pretului la petrol se extinde si la gazele naturale, apreciaza analistii. Acestia spun ca, pe masura ce ponderea petrolului in resursele de energie scade, economiile consuma mai multe gaze naturale.
Energia este o componenta-cheie in activitatea multor companii, iar succesul sau esecul acestora la controlarea fluctuatiilor preturilor energiei se poate reflecta masiv in profilul financiar sau in ratinguri. Pretul ridicat al petrolului a afectat companiile aeriene, prin cresterea costurilor asociate procesului de rafinare a titeiului, pentru obtinerea de combustibil. Cu toate ca operatorii aerieni au avut posibilitatea de a transfera costurile suplimentare asupra clientilor, prin majorarea tarifelor de zbor pe pietele locale in perioada 2005-2006, flexibilitatea companiilor la stabilirea preturilor a scazut.
Pe de alta parte, companiile din industria chimica sunt de asemenea vulnerabile la variatiile costurilor energiei, intrucat gazele naturale si petrolul reprezinta doua materii prime importante in acest domeniu de activitate.

Cele mai citite

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...
Ultima oră
Pe aceeași temă