-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăBăncile vor putea percepe penalităţi limitate restanţierilor

Băncile vor putea percepe penalităţi limitate restanţierilor

Dobânzile penalizatoare aplicate de instituţiile de credit ar putea fi limitate drastic dacă Parlamentul va aproba amendamentele aduse de Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci. Deputaţii au propus ca penalităţile să fie calculate doar pentru sumele restante, fără a include dobânzile datorate şi neachitate la termen.

Băncile nu vor mai putea calcula dobânzi penalizatoare decât la sumele restante. Practica prin care dobânda penalizatoare era stabilită în funcţie de valoarea totală a creditului a fost pusă încă o dată la zid de legislaţie.

Pe de altă parte, bancherii nu vor mai avea voie să aplice penalităţi nici la dobânda aferentă ratei lunare restante, ca urmare a adoptării unui amendament la OUG 50/2010 în cadrul Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor.

Nivelul dobânzii penalizatoare va fi stabilit pe bază de procent fix aplicat peste rata dobânzii curente, fără a putea fi ulterior modificată.

Excluderea comisioanelor poate genera confuzii

Deputaţii şi reprezentanţii consumatorilor nu au dorit să ia în calcul posibilitatea exceptării din baza de calcul a dobânzii penalizatoare şi a comisioanelor aferente creditului. Această propunere a fost susţinută în faţa deputaţilor de către reprezentanţii Conso.ro în şedinţa precedentă a Comisiei.

Dacă un client are un împrumut cu o dobândă mică, dar comisioane mari, el va fi dezavantajat în situaţia în care ajunge restanţier faţă de un client care suportă acelaşi nivel de cost, dar format doar din dobândă.

Această situaţie ar putea avea efecte nedorite pe termen lung. În dorinţa de a-şi optimiza costurile, băncile ar putea fi încurajate să majoreze ponderea comisioanelor în costul total al creditului. În acest fel, se vor putea percepe penalităţi mai mari, într-o manieră ce nu va permite compararea ofertelor de către consumatori. Şi ANPC a susţinut că din baza de calcul a penalităţilor să fie exceptate doar dobânzile, nu şi comisioanele, fără a oferi însă o explicaţie suplimentară.

„Disputa era dacă excludem şi comisioanele sau nu. Dar văd că peste noapte s-a decis să nu se mai ia în calcul şi acest lucru.”, a punctat preşedintele Comisiei, Viorel Ştefan.

Cazurile sociale sunt tratate separat

Pe de altă parte, clienţii băncilor care se află în situaţia de reducere a salariului cu cel puţin 15% intră în concediu de boală prelungit, se confruntă cu divorţ sau deces în familie vor beneficia de o dobândă penalizatoare care nu poate depăşi cu mai mult de 2 procente dobânda curentă a creditului, pe o perioadă de cel mult 12 luni.

„Prin reducerea drastică a salariului se înţelege o reducere de cel puţin 15% din valoarea acestuia. Această dobândă va fi percepută până la încetarea evenimentului care a generat reducerea veniturilor, dar nu mai mult de 12 luni. În caz de deces, perioada nu poate fi mai mică de 6 luni.”, precizează textul amendamentului aprobat cu 12 voturi pentru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă