Bancile vor putea sa-si organizeze un corp propriu de executori, separat sau in cadrul asociatiei profesionale. Activitatea executorilor va fi limitata strict la punerea in executare a titlurilor executorii ale bancii si ale societatilor apartinand grupului acesteia.
Deputatii liberali Eugen Nicolaescu si Uioreanu Horea Dorin au venit cu aceasta propunere, pe care au reusit sa o treaca prin plenul Senatului si care a intrat in dezbaterea Camerei Deputatilor.
Executorii care fac parte din corpul executorilor bancari ai unei banci vor putea pune in executare toate titlurile executorii, atat pe cele apartinand bancii, cat si pe cele ale societatilor din grupul bancii.
Deputatii Nicolaescu si Uioreanu au realizat aceasta initiativa legislativa pornind de la faptul ca bancile au obligatia intocmirii de situatii financiare consolidate, care includ si rezultatele financiare ale societatilor care apartin grupului bancii. De aceea ei au considerat ca este necesar ca executorii care fac parte din corpul executorilor bancari ai bancii sa aiba posibilitatea punerii in executare a tuturor titlurilor executorii, atat pe cele apartinand bancilor, cat si pe cele ale societatilor din grupul bancii.
Legat de aceasta propunere legislativa, Guvernul a transmis Parlamentului sugestia ca, pe langa societatile la care se refera initiatorii, sa fie incluse in obiectivul de activitate al executorilor si societatile recunoscute de catre BNR ca membre ale grupului bancii, la care aceasta este actionar/asociat.
Propunerea legislativa vizeaza instituirea unei reglementari speciale, derogatorii de la procedura de drept comun privind executarea silita.
Activitatea executorilor bancari are loc in cadrul bancilor, conform Legii 58/1998, pe care aceasta propunere legislativa o modifica.