6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBancile se lupta pentru finantari avantajoase

Bancile se lupta pentru finantari avantajoase

» BCR a marit dobanzile la depozite, pentru stimularea economisirii si atragerea de finantari avantajoase.

» Populatia s-a transformat din creditor net al sistemului bancar in debitor, arata statisticile BNR.

» Batalia pentru lichiditatile de pe piata interna este stimulata de BNR, care remunereaza mai bine rezervele bancilor.

Banca Comerciala Romana (BCR), cel mai puternic jucator din sistemul bancar romanesc, majoreaza de astazi semnificativ dobanzile la depozitele constituite de persoanele fizice, dupa ce Banca Transilvania, Alpha Bank si Piraeus Bank au adoptat, recent, hotarari similare. "BCR confirma astfel politica sa consecventa de stimulare a economisirii", a anuntat institutia. In spatele majorarilor strategice de dobanzi se ascund insa atat lupta pentru contracararea crizei externe de lichiditati, cat si dorinta institutiilor bancare de a castiga cote de piata cat mai consistente, folosind in operatiunile de creditare banii atrasi in tara.

Efectul scumpirii banilor straini

Majorarea dobanzilor este stimulata de politica bancii centrale, care a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, o majorare a ratelor dobanzilor pe care le plateste pentru rezervele minime obligatorii ale bancilor, de 2,35% pentru lei, de 1,1% pentru euro si de 1,2% pentru dolari SUA. BNR obliga bancile sa-si pastreze in vistieria sa 40% din pasivele in valuta si 20% din cele in lei. Chiar si in conditiile cresterii ratelor dobanzilor bonificate, bancile renunta la o parte din profitul lor, pentru a acorda dobanzi mai mari la depozitele populatiei. "Bancile renunta la o parte din profit deoarece ele cauta sa atraga lichiditati de pe piata interna, cu ajutorul carora sa-si finanteze alte operatiuni. Chiar daca pierd din profit, ele pot insa sa castige in termeni absoluti, ca volum de operatiuni. Totusi, chiar daca bancile isi maresc economisirea, la nivel de sistem nu se poate castiga mai mult. Ceea ce castiga o banca va pierde cealalta", a apreciat analistul economic Daniel Daianu.

Cresterea dobanzilor la depozite poate stimula economisirea, insa nu poate schimba, deocamdata, noul comportament financiar al populatiei, care prefera sa se indatoreze mai mult decat sa economiseasca, spune Daianu. Potrivit datelor BNR, populatia s-a transformat din creditor net al sistemului bancar in debitor. Daca depozitele la termen in lei ale populatiei se cifrau, la finele lunii septembrie, la 36.600,6 milioane de lei, volumul total al creditelor contractate era dublu, de 60.478 lei. "Nu stiu daca marirea dobanzilor poate provoca un punct de inflexiune, astfel incat populatia sa revina pe o traiectorie de economisire", a aratat Daianu.
Strategia de marire a dobanzilor la depozite, adoptata de banci, se datoreaza in mare parte scumpirii surselor externe de finantare. Volatilitatea ridicata a pietelor financiare internationale, cresterea dobanzilor pe termen scurt si criza cvasigeneralizata de lichiditati incep incet-incet sa-si arate coltii si in Romania. "Toti acesti factori vor obliga bancile sa-si reevalueze politica de dobanzi", aprecia, recent, analistul economic Aurelian Dochia. Daca unele banci precum Volksbank au preferat sa majoreze deja dobanzile la creditele acordate, pentru a contracara presiunile exercitate de criza externa de lichiditati, Banca Transilvania, Alpha Bank, Piraeus Bank si, mai nou, BCR, s-au gandit ca prin atragerea economiilor populatiei pot obtine bani in conditii mai avantajoase, care sa le permita intensificarea derularii operatiunilor de creditare din Romania si cresterea cotelor de piata.

Majorari substantiale
La BCR, dobanzile la depozitele pe 6 luni, in euro, se majoreaza dupa cum urmeaza: pentru sumele de pana la 10.000 de euro – de la 3,1% pe an la 3,5% pe an, pentru sumele cuprinse intre 10.000 si 25.000 de euro – de la  3,3% pe an la 3,75% pe an, pentru sumele de peste 25.000 de euro – de 3,5% pe an la 4% pe an. Se majoreaza, de asemenea, dobanzile la depozitele in euro pe 12 luni, precum si cele aferente conturilor de economii in euro si in lei. Banca aplica noile dobanzi tuturor depozitelor si conturilor de economii, fie ca ele se afla deja in portofoliul sau, fie ca sunt nou-create.

Cele mai citite

Sfaturi esențiale pentru închirierea unei mașini în UE: Ce recomandă Centrul European al Consumatorilor

Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată, înainte de semnarea contractului de închiriere Centrul European al Consumatorilor din România a publicat o serie de recomandări...

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...

Programul de guvernare propune stimulente pentru tinerii absolvenți și subvenții pentru angajatori

Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor primi o primă de stabilitate pe o...
Ultima oră
Pe aceeași temă