19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBancile s-au transformat in case de economii

Bancile s-au transformat in case de economii

» Firmele au pus deoparte 4,7 miliarde de lei in decembrie.

» Datori vanduti: 1.100 euro pe cap de locuitor.

Populatia si firmele din Romania au incheiat anul trecut cu datorii catre banci de 189 miliarde lei si depozite de 151,4 miliarde lei. In ultimele doua luni din 2008 activitatea bancilor s-a axat preponderent pe atragerea de resurse si incasarea de rate de la populatie si firme, in vreme ce creditarea aproape a inghetat.
Astfel, in decembrie, soldul depozitelor in lei ale populatiei si firmelor a urcat considerabil, cu 6,2 miliarde lei (6,7%), pana la 98,8 miliarde lei, iar cel al depozitelor in valuta a avansat cu un echivalent de 61,4 milioane euro (0,47%), pana la 13,15 miliarde euro (52,4 miliarde lei). Populatia incheie anul cu datorii totale la banci de aproape 100 miliarde de lei, echivalente cu o povara individuala de aproximativ 1.100 euro pe cap de locuitor.

Populatia a economisit 1,7 miliarde de lei in decembrie
In acelasi timp, soldul creditelor in lei a coborat cu 2,14%, pana la 83,7 miliarde lei, de doua ori mai rapid decat soldul creditelor in valuta, care s-a diminuat cu 1%, pana la un echivalent de 28,7 miliarde euro (114,4 miliarde lei).
Analistii spun ca dobanzile tot mai mari oferite de banci pentru lei au stimulat economisirea in moneda nationala, dar nu suficient, deoarece companiile au inceput sa sufere de pe urma propagarii crizei.
"Pe economisirea in lei se vede o imbunatatire fata de noiembrie. Companiile au fost cele care au depus in banci grosul leilor in decembrie – 4,5 miliarde de lei –, probabil si pe fondul unor vanzari importante, in vreme ce populatia a economisit 1,7 miliarde lei. Totusi, daca e sa comparam cu luna decembrie 2007, cand firmele au economisit 5,2 miliarde lei, se observa o scadere. In conditiile in care am avut crestere economica in 2008, ar fi trebuit ca firmele sa aiba depozite mult mai consistente decat in anul 2007, dar ele nu sunt decat cu un miliard de lei mai mari.

Este o imbunatatire fata de noiembrie, dar arata ca sunt probleme. Cel mai probabil pe fondul scumpirii si inaspririi conditiilor de creditare, firmele au apelat la depozitele proprii", a declarat Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

Creditele in euro raman atractive in ciuda deprecierii leului
Potrivit acestuia, in ultimele doua luni bancile s-au concentrat pe atragerea de resurse si incasarea ratelor, in vreme ce creditele acordate au fost nesemnificative. "Ma asteptam ca soldul creditelor in valuta sa se reduca mai rapid decat cel al imprumuturilor in lei, sub spectrul amenintator al deprecierii leului, dar s-a intamplat exact pe dos si mai ales pe partea companiilor", a adaugat Chidesciuc. In decembrie, creditele in lei ale firmelor s-au contractat cu 3,3%, iar cele in valuta – cu doar 1,1%. Imprumuturile in lei ale populatiei au coborat cu 0,9%, iar cele in valuta – cu 0,5%.
"Dobanzile ridicate percepute de banci pentru creditele in lei au speriat populatia si firmele, care s-au indreptat catre imprumuturile in euro. Inca e preferat creditul in valuta, chiar daca riscul deprecierii leului este ridicat", a aratat economistul ING.

Catalin Cretu, directorul regional al Visa Europe, crede ca o data cu inasprirea conditiilor de creditare populatia s-ar putea indrepta catre cardurile de credit. Totusi, Chidesciuc nu vede in cardurile de credit o solutie pentru revigorarea creditarii. "In conditiile in care in Romania este foarte posibil sa avem recesiune, business-ul cu carduri de credit este foarte riscant, deoarece imprumuturile nu sunt garantate. Nu ai cum sa stimulezi aceste imprumuturi negarantate, cand se anunta vremuri grele", a explicat acesta.

In primul trimestru din acest an soldul creditelor va continua sa scada pe ambele componente, lei si valuta, estimeaza economistul ING. "Desi acum inregistreaza un ritm anual de crestere de 28,8% (fata de decembrie 2007), la sfarsitul anului 2009 ma astept ca imprumuturile in valuta sa fie mai mici decat cele din decembrie 2008, deoarece oferta de euro din partea bancilor aproape va disparea. Doar pe creditele in lei cred vom avea un ritm pozitiv de crestere. Daca BNR reduce dobanda-cheie, in martie am putea asista la o revigorare a creditarii in lei", a conchis Chidesciuc.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Studiu. Decesele cauzate de cancer au scăzut în SUA

Progresele științifice au ajutat la prevenirea a 4,1 milioane de decese cauzate de cancer în cei 30 de ani dintre 1991 și 2021, potrivit...

Surpriza din tribune la Monaco – Barcelona. Michael Jordan, prezent la meci

Michael Jordan, legenda baschetului și considerat cel mai bun jucător din toate timpurile, a fost prezent pe Stade Louis II la meciul dintre AS...
Ultima oră
Pe aceeași temă