Accesul băncilor din Grecia la finanţare din partea Băncii Centrale Europene (BCE) depinde de finalizarea cu succes a evaluării programului de salvare şi de un acord pentru un program ulterior cu creditorii internaţionali, respectiv UE şi FMI, a anunţat joi BCE, relatează Reuters.
În prezent, BCE face excepţii în privinţa garanţiilor solicitate băncilor elene în schimbul finanţării, ceea ce le permite accesul la fondurile instituţiei în pofida nivelului scăzut al ratingurilor atribuite de agenţiile de evaluare financiară. "Continuarea acestei facilităţi se bazează pe extinderea programului Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară până la sfârşitul lunii februarie 2015 şi de existenţa unui program cu FMI", a afirmat un purtător de cuvânt al BCE, într-un comunicat.
Totodată, facilitatea depinde de finalizarea cu succes a evaluării respectării programului de către Grecia şi, după încheierea acestuia, de un viitor acord între autorităţile elene, Comisia Europeană, BCE şi FMI, a precizat reprezentantul băncii centrale.
Băncile elene şi-au redus treptat expunerea la fondurile oferite de BCE, dar depind încă de lichidităţile oferite de instituţia europeană.
Anunţul BCE este cel mai recent avertisment că Grecia nu se poate aştepta la finanţare din partea BCE dacă nu îşi respectă obligaţiile în cadrul programului de susţinere în valoare de 240 de miliarde de dolari, probabilitate care a crescut în condiţiile în care în ţară vor avea loc alegeri anticipate pe 25 ianuarie.
Sondajele de opinie arată că partidul de extremă stânga Syriza va câştiga scrutinul. Partidul promite anularea măsurilor de austeritate prevăzute în programul cu UE şi FMI şi renegocierea datoriilor.
În luna noiembrie, băncile elene au atras de la BCE 44,85 de miliarde de euro.
Comentariile din partea BCE au venit după ce o publicaţie elenă a relatat joi că banca vrea ca noul guvern care va fi format în urma alegerilor să ajungă rapid la un acord cu partenerii europeni, astfel încât băncile să aibă în continuare acces la finanţare.