2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBancile de investitii lovesc pietele bursiere

Bancile de investitii lovesc pietele bursiere

» Bear Stearns, a cincea banca de investitii din lume, salvata in extremis de Federal Reserve si JP Morgan.
» Indicii burselor europene au pierdut peste 3% din valoare, intr-un moment de deruta al investitorilor.

Luni, un nou val de scaderi accentuate a lovit pietele din Europa si Asia. Criza ipotecara din SUA este principalul factor ce a influentat negativ piata financiara americana, dar mai ales pietele europene si asiatice, expuse usor sau deloc la problemele de peste Ocean. Momentul este dominat de preluarea de catre JP Morgan a bancii de investitii Bear Stearns Co. Inc. pentru o suma infima, care reprezenta cam a zecea parte din valoarea sa de piata, preluare pentru care Federal Reserve a deschis o linie de credit de 30 de miliarde dolari. Criza a pus sub semnul riscului toate actiunile financiare, care au coborat la burse.
De la inceputul anului, indicii pietei americane au pierdut intre 9,90% (Dow Jones Industrial) si 17,8% (Nasdaq100), bursele fiind sustinute de reducerea repetata a dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala (FED) si de injectarea unor sume consistente in piata de catre aceasta. Alan Greenspan, fostul presedinte al FED, a declarat, intr-un interviu pentru Financial Times, ca in prezent SUA traverseaza cea mai grava criza financiara de dupa al doilea razboi mondial.  

Pe americani nu ii intereseaza prea mult inflatia, cursul dolarului sau alti indicatori, ci sa iasa din aceasta criza. Ei vor iesi pana la urma usor din aceasta criza, la fel cum au intrat in ea, fara sa-si dea seama", a declarat Adrian Ceuca, analist la Broker Cluj.
"In astfel de situatii de criza precum cea din piata americana, concentrarea riscurilor si a pierderilor este diferita, mergand de la efecte minimale si temporare pana la situatii aproape de faliment, cum este cazul Bear Stearns. Acum incep sa apara la lumina esecurile catorva din institutiile financiare si e posibil sa mai avem informatii privind preluari sau falimente, insa aceste cazuri nu trebuie generalizate asupra intregului sistem financiar international", a declarat Cristian Tudorescu, analist piete de capital.

Chiar daca si Banca Centrala Europeana (BCE) a injectat in piata sume considerabile, dar a pastrat constanta dobanda de referinta, pietele au fost puternic afectate. In Europa, in acest inceput de an s-au consemnat deprecieri de 12,8% la bursa londoneza, de peste 20% la bursa din Frankfurt si de peste 18% la bursa din Franta. In Asia scaderile au fost similare: de peste 20% a burselor din Japonia (Nikkei225) si din Hong Kong (Hang Seng).
Luni, principalele burse asiatice si-au accentuat pierderile din acest an cu 3,7% (Nikkei225) si cu 5,2% (Hang Seng), iar principalele burse europene pierdeau la ora 16 (ora Romaniei) peste 3%. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a suferit luni scaderi importante la nivelul tuturor indicilor, astfel ca, pentru acest an, indicele BET are o pierdere de 26,6%, iar indicele SIF-urilor, BET-FI, de 28,5%. Se remarca faptul ca bursa romaneasca a scazut in acest an cel mai mult comparativ cu principalele piete emergente din Europa (Polonia, Cehia, Ungaria), unde indicii reprezentativi au coborat cu mai putin de 20%.

"Este interesant faptul ca in Europa si Asia indicii bursieri scad mai mult decat in SUA. O explicatie ar putea fi structura diferita a economiilor: in SUA, caderea institutiilor financiare este compensata de alte sectoare solide prezente in indice, in timp ce in Europa intalnim o pondere semnificativa a bancilor la bursa. Deocamdata, actiunile de la BVB scad prin similitudine cu alte burse din Europa, investitorii ignorand total potentialul de crestere economica de 6% in tara noastra. Dupa decantarea tuturor informatiilor ca urmare a crizei americane, vor putea fi identificate oportunitati de cumparare interesante. Desigur, intrebarea «cand?» ramane una fara raspuns deocamdata", a incheiat Tudorescu.
"Trebuie mai intai sa se opreasca aceste caderi, apoi, fiind foarte multi bani care asteapta sa intre pe bursa, am putea asista la o revenire a pietei. In sedinta de azi (n. red. – luni) am simtit ca scaderea s-a oprit deja", a conchis Ceuca.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă