» SIF-urile au incheiat primele sase luni cu un profit cumulat de aproximativ 130 milioane euro.
» Averea SIF-urilor la jumatatea anului a ajuns la 6 miliarde lei.
Dividendele incasate din profiturile-record de anul trecut ale BCR, BRD si Banca Transilvania, alaturi de valorificarea participatiilor la Bancpost, au saltat cu peste 70% profiturile SIF-urilor pe primul semestru, pana la 540-550 milioane lei (aproximativ 130 milioane euro). In acest fel, profitul SIF-urilor este deja cu un sfert peste castigurile realizate pe intreg anul trecut, in suma de 440 milioane lei, fiind posibil ca aproape toate SIF-urile sa incheie acest an cu profituri istorice. De asemenea, averea SIF-urilor la finele lunii iunie a ajuns la circa 6 miliarde lei (1,4 miliarde euro), in crestere usoara, cu 3,5%, fata de inceputul anului.
Cel mai ridicat profit, de 182,3 milioane lei (43,3 milioane euro), un record absolut pentru primele sase luni si chiar pentru un an intreg, a fost raportat de SIF Oltenia, care, in plus fata de celelalte SIF-uri, a obtinut un profit substantial de pe urma vanzarii catre Ford a pachetului detinut la Automobile Craiova. Profitul societatii este de 3,4 ori mai mare decat cel obtinut in perioada similara din 2008. Totodata, SIF Oltenia (SIF5) a inregistrat si cel mai consistent avans al activului net fata de sfarsitul anului trecut, cu 12,3%, pana la 1,267 miliarde lei (301 milioane euro).
Al doilea profit ca valoare a fost realizat de SIF Transilvania (SIF3), de aproape 110 milioane lei (26 milioane euro), in crestere cu circa 46% fata de anul trecut. Dupa primele sase luni, SIF Transilvania a ajuns sa aiba cea mai mare avere dintre SIF-uri, de 1,42 miliarde lei (337,3 milioane euro), dupa o crestere cu 6,4%.
SIF Banat-Crisana (SIF1) a incheiat primul semestru cu un castig net de 91,5 milioane lei (21,7 milioane euro), cu 68% mai mare decat in perioada similara din 2008. In plus, averea SIF Banat-Crisana a avut o crestere consistenta in perioada de raportare, de 12,2%, pana la 1,135 miliarde lei (270 milioane euro).
"In iunie au intrat dividendele de la BRD si Banca Transilvania si o parte din banii de la Bancpost. Astfel, profiturile la sase luni au fost peste asteptari", a declarat Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana.
Chiar daca SIF Moldova (SIF2) nu a afisat inca profitul pe primul semestru, ci doar pe cel la cinci luni, de 68,9 milioane lei, surse din piata estimeaza ca in iunie acesta a avansat cu circa 20 milioane lei, ajungand astfel la un nivel cu 25% mai mare decat in anul precedent. La jumatatea anului, SIF Moldova era singura dintre SIF-uri cu o avere de sub un miliard de lei (968 milioane lei), apropiata de nivelul de la inceputul anului.
SIF Muntenia (SIF4) a incheiat primele sase luni cu cel mai mic profit, de 73,2 milioane lei (17,4 milioane euro), si cu cea mai temperata crestere a acestuia, de 15%, comparativ cu anul anterior. Totodata, SIF Muntenia este singura dintre SIF-uri a carei avere s-a diminuat in primul semestru, cu aproape 11%, pana la 1,24 miliarde lei (294,5 milioane euro), in conditiile in care, la sfarsitul anului 2008, societatea detinea cea mai mare avere dintre SIF-uri.