0.6 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBancile au devenit mai prietenoase cu IMM-urile

Bancile au devenit mai prietenoase cu IMM-urile

In ultimul timp, tot mai multe banci au relaxat conditiile de creditare pentru intreprinderile mici si mijlocii, in ideea ca acest segment ar putea ajuta institutiile de credit sa-si creasca portofoliile de clienti, dar si afacerile. La randul lor, IMM-urile, chiar daca au nevoie de finantare, trebuie sa treaca cu brio „probele de foc” impuse de banci, si anume indeplinirea criteriilor de eligibilitate, birocratia, sa dispuna de garantii etc.
Banci, care pana mai ieri aveau produse destinate doar marilor companii, au introdus pe piata oferte pentru micile intreprinderi. Un exemplu recent este cel al HVB Bank, care a lansat produse si servicii destinate companiilor cu o cifra de afaceri anuala de pana la 2,5 milioane euro. Oferta HVB Bank include pachete de produse si servicii, descoperit de cont, credit pentru capital de lucru si imprumuturi pentru investitii. Banca pune la dispozitia clientilor trei tipuri de pachete de produse si servicii Ð Basic, Intensive si Advanced -, care sunt definite de grade de complexitate diferite si ofera clientului posibilitatea de a alege solutia care raspunde cel mai bine nevoilor sale.
ING Bank, o alta institutie de credit care a activat cu preponderenta pe segmentul corporate, a anuntat ca birourile SelfBank vor oferi servicii si firmelor mici si mijlocii, inclusiv credite si consultanta. Potrivit directorului general adjunct al ING Romania, Misu Negritoiu, banca va introduce si servicii de factoring, iar creditele pentru IMM vor putea fi operate online.

La BCR se incurajeaza finantarile pe termen lung

Banca Comerciala Romana (BCR) s-a orientat in 2005 mai mult catre finantarile pe termen lung. Potrivit ultimelor declaratii ale presedintelui executiv al bancii, Nicolae Danila, aceste produse au ajuns sa detina la finele anului trecut o pondere de 41% din totalul portofoliului de imprumuturi, fata de una de 19% in 2004.
Pentru IMM-urile din domeniile comert, productie, servicii, turism, constructii, reabilitari in domeniul energetic, activitati hoteliere, protectia mediului, agricultura si transporturi, BCR pune la dispozitie fonduri ale Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si ale Comisiei Europene. Conditiile de eligibilitate care trebuie indeplinite de companii sunt urmatoarele: majoritatea capitalului si controlul sa fie detinute de sectorul privat, sa aiba cel mult 100 de angajati cu norma intreaga, o cifra de afaceri anuala de maximum 40 milioane de euro sau un total bilantier anual de 27 milioane de euro. Valoarea maxima ce poate fi obtinuta printr-un astfel de credit este de 125.000 euro. Imprumuturile se acorda fie pe termen scurt, respectiv pe o perioada de pana la un an, fie pe termen mediu, pe un interval de 1-4 ani. In functie de tipul proiectului finantat, banca acorda o perioada de gratie de maximum 6 luni. Dobanda perceputa de BCR pentru finantarile din cadrul acestui program este in prezent de 8% pe an.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă