21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBăncile ar putea prelua firmele cu datorii mari

Băncile ar putea prelua firmele cu datorii mari

Firmele care au peste 60% din datorii către o singură bancă ar putea fi preluate prin conversia datoriei în acţiuni. CUn nou regulament al BNR decice modul în care băncile vor putea prelua participaţii de la firme, potrivit Realitatea.net.

Instituţiile de credit ar urma să deţină acţiunile dobândite în cadrul restructurărilor de datorii pe perioade de cel mult doi ani. Există posibilitatea prelungirii acestui termen, în urma obţinerii aprobării BNR, până la cel mult trei ani, informează Capital.

Vladimir Kalinov, vicepreşedinte Risc, Raiffeisen Bank a declarat că băncile vor prelua cel mai probabil pachetul majoritar de acţiuni şi managementul respectivelor firme, pentru a le face profitabile şi a le revinde.

Deşi în acest fel firmele evită insolvenţa şi recapătă încrederea paretenerilor de afaceri soluţia este considerată extremă de către avocatul Alexandru Bîrsan, care crede că nu vor fi mulţi patroni dispuşi să renunţe la frâiele afacerii lor, iar pentru bănci ar fi şi un efort de reusrse umane.

„La creditele de peste 20.000 de euro, contractate de companii, dar şi de populaţie, restanţele s-au dublat în ultimul an, ajungând la 12,3 miliarde lei, potrivit datelor publicate de BNR. Numărul debitorilor care se află în această categorie a crescut de la 200.000 la peste 225.000 în aceeaşi perioadă”, mai scrie Capital.

 

Cele mai citite

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...

S-a găsit soluția ca platforma X să reînceapă să funcționeze în Brazilia

Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, trebuie să achite o ultimă amendă în valoare de 10 milioane de Reais (aproximativ 1,9...

Antony Blinken acuză din nou China de sprijinirea războiului rus în Ucraina

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reiterat acuzațiile la adresa Chinei privind susținerea "mașinii de război rusești" în Ucraina, în cadrul unei întâlniri...
Ultima oră
Pe aceeași temă