Riscul de credit este perceput de bancherii români drept principala ameninţare pentru sistemul bancar local. Aceștia sunt preocupați și de instrumentele financiare derivate, dar și de riscul macroeconomic, conform sondajului PwC şi CSFI România Banking Banana Skins.
BNR a redus de curând dobânda de politică monetară de la 3,5% la 3,25%, mizând pe reluarea creditării. Se pare însă că bancherii nu vor debloca curând creditarea, iar pe de altă parte economisirea va fi descurajată prin reducerea dobânzilor la depozite.
„Trăim într-o perioadă în care în multe ţări are loc o represiune financiară, cel care economiseşte este într-un fel penalizat cu dobânzi real negative. Personal – şi am văzut că majoritatea membrilor CA, ca să nu spun toţi, împărtăşesc acest punct de vedere – nu văd deloc necesară, ca să nu spun că mi se pare neeficient sau chiar periculos, o alunecare în direcţia în care şi România să descurajeze economisirea. Este un punct de vedere foarte important în deciziile noastre viitoare, mai ales că ştim că băncile, dacă noi vom mişca rata de politică monetară, primul lucru pe care îl fac este să reducă rata dobânzii la depozite, nu la credite”, declara Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
“Pe măsură ce rata creditelor neperformante continuă să crească, ajungând la peste 22% în primul trimestru din 2014, mulţi bancheri români sunt preocupaţi de calitatea portofoliului lor de credite, precum şi de disponibilitatea capitalului, de vreme ce instituțiile de credit pot fi nevoite să ceară acţionarilor infuzii de capital pentru a se conforma cu normele prudenţiale ale Băncii Naţionale a României”, susține Paul Facer, partener şi liderul echipei de servicii de audit pentru sectorul financiar din cadrul PwC România.
La rândul său, Diana Coroabă, partener şi liderul echipei de servicii de consultanţă fiscală pentru sectorul financiar al PwC România, spune că băncile româneşti au trecut prin procese ample de reorganizare în ultimii ani, bancherii fiind preocupaţi de eficienţa managementului schimbării şi de impactul pe care aceste schimbări îl vor avea asupra organizaţiilor lor în viitor.
Comparativ cu ediţia precedentă a sondajului (2012), în care riscul de lichiditate era văzut ca una dintre principalele ameninţări pentru sistemul bancar din România, acest risc se pare că s-a estompat pe măsură ce bancherii locali au văzut că Banca Naţională a furnizat suficientă lichiditate în piaţă şi a micşorat treptat rezervele minime obligatorii.
Ingerința politiculuigenerează costuri
La nivel global, supra-reglementarea şi riscul ingerinţei politice sunt pe primele locuri în topul riscurilor percepute de către bancheri. În România, ingerinţa politică ocupă locul 12 din 28 în topul preocupărilor bancherilor.
O diferenţă notabilă între sondajul din România şi cel global a fost nivelul redus de preocupare al bancherilor locali cu privire la riscurile tehnologice şi criminalitatea informatică. În timp ce la nivel global acestea sunt printre primele 10 riscuri menţionate, bancherii români le menţionează în măsură mult mai mică (locul 18 şi, respectiv, 25).
Sondajul transmite un mesaj clar din partea respondenţilor: povara noilor reglementări devine excesivă, ceea ce poate dăuna redresării şi creşterii economice.
Ingerinţa politică a fost de asemenea menţionată de către respondenţi ca generând mai multe costuri şi constrângeri pentru sectorul bancar. Cel mai ridicat nivel de îngrijorare privind ingerinţa politică este înregistrat în Europa, acolo unde au fost propuse şi adoptate mai multe măsuri, atât la nivel comunitar, cât şi naţional, pentru a face băncile mai sigure.
Cu toate acestea, sondajul global arată şi că percepţia generală privind riscurile pentru sectorul bancar a început să scadă, pentru prima dată după şapte ani, ceea ce sugerează că perspectivele sectorului se îmbunătăţesc.
Sondajul global arată că preocupările majore exprimate în ediţiile precedente privind disponibilitatea capitalului, lichiditate, calitatea portofoliilor de credite şi instrumentele financiare exotice au început să se diminueze.
Deşi încrederea în perspectivele macro-economice a început să crească, sondajul a arătat şi că rămân îngrijorări privind stabilitatea din Zona Euro, precum şi temeri în creşteri privind pieţele emergente, îndeosebi China, acolo unde sectorul bancar este văzut ca fiind sub presiune. Procesul de diminuare a infuziilor de capital injectate de băncile centrale prin procesul de relaxare cantitativă este văzut drept crucial pentru perspectivele economice globale.
Sondajul se bazează pe răspunsurile a peste 650 de bancheri, reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare şi observatori ai sectorului bancar din 59 de ţări, dintre care 10 respondenţi din România.