30 C
București
vineri, 28 iunie 2024

Banca pentru locuinte

• Se cauta solutii pentru a facilita finantarea achizitiei de locuinte de catre persoanele cu venituri medii si mici

• Volumul imprumuturilor imobiliare va creste, pe fondul relaxarii conditiilor de creditare

Banca Comerciala Romana (BCR) si actionarul sau majoritar, grupul austriac Erste Bank, analizeaza oportunitatea deschiderii unei banci specializate in finantari pentru locuinte, a declarat ieri presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila.
"In general, Erste a dezvoltat acest tip de banca in tarile unde a intrat, astfel incat nu neglijam nici noi aceasta posibilitate. Am avea un avantaj competitiv, pentru ca ne ajuta reteaua mare si numarul de clienti", a explicat Danila. Acesta a precizat ca, in cazul in care decizia va fi adoptata, procedurile vor decurge foarte rapid.
In perioada urmatoare, grupul BCR va cauta solutii pentru a finanta achizitia de locuinte de catre persoanele cu venituri medii si mici, in contextul in care anticipeaza o crestere puternica a segmentului de credit ipotecar, a mai spus Danila.

Produse dupa profilul clientului
Ritmul de crestere a creditelor ipotecare a fost, anul trecut, de 66%, potrivit estimarilor prezentate saptamana trecuta de presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea. Oficialul BCR a anticipat mentinerea unei dinamici importante in acest an, avand in vedere atat gradul redus de bancarizare, cat si relaxarea conditiilor de creditare, dupa ce banca centrala a eliminat restrictiile privind gradul de indatorare la clientii persoane fizice si avansul pentru creditele ipotecare.
"Bancile isi vor crea strategii clare pe categorii de credite. In plus, se va accentua activitatea de cunoastere a clientului. Practic, produsele vor fi croite pe profilul clientului", a explicat Nicolae Danila. Acesta a subliniat ca vor exista bariere diferite, in functie de venitul solicitantului de credit.

Specificul bancii
Bancile pentru locuinte furnizeaza un produs de economisire-creditare, care presupune existenta unei perioade minime de acumulare, urmata de acordarea unui imprumut cu dobanda fixa pentru activitati in domeniul locativ. Activitatea este sustinuta si de stat, care acorda o prima anuala in functie de sumele economisite.
Pe piata sunt prezente deja Raiffeisen Banca pentru Locuinte, HVB Banca pentru Locuinte, iar BRD-Groupe Société Générale vinde un astfel de produs. z

Cele mai citite

Ce a transmis Iohannis la Consiliul European

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat în discuţiile de ieri, de la Consiliul European, importanţa crucială pe care Marea Neagră o are pentru securitatea regională,...

Ciolacu le lansează o invitație la negocieri privind calendarul alegerilor tuturor liderilor de partide

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi va invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili...
Ultima oră
Pe aceeași temă