17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBanca Mondiala: Economia romaneasca s-a incins

Banca Mondiala: Economia romaneasca s-a incins

» PIB-ul va creste in 2009 cu 3,2% si in 2010 cu 5,8%.

» Deficitul contului curent se va injumatati din cauza caderii consumului.

Economia Romaniei s-a supraincalzit si va suferi o ajustare brusca a contului curent, al carui deficit va scadea de la 15,5% din PIB in 2008 la 8,6% in 2009, conform unei analize a Bancii Mondiale. Prognoza semnaleaza o cadere brutala a consumului in Romania, deoarece deficitul contului curent, care arata diferenta negativa dintre valuta care intra si cea care iese din tara, s-a inflamat din cauza consumului de produse de import. "In timp ce multe tari si-au pastrat impulsul cresterii, a aparut o divergenta in performantele economice: Letonia este in recesiune, economia romaneasca s-a supraincalzit, iar Republica Kargazstan, Tadjikistan si Moldova, care primesc sprijinul Bancii Mondiale, ar putea suferi ca urmare a cresterii pretului alimentelor", se arata in raportul "Perspective Economice Globale 2009" al Bancii Mondiale.

 

Institutia internationala estimeaza un avans real al PIB-ului Romaniei de 8,6% in acest an si temperarea cresterii economice la 3,2% din PIB in 2009. De abia in 2010 s-ar putea relua cresterea economiei pana la un ritm anual de 5,8%, care se apropie mai mult de potentialul tarii, estimeaza Banca Mondiala.
"Scaderea mare a deficitului de cont curent vine de la faptul ca acesta a fost stimulat din consum si investitii. Cand iti scade economia, ti se ajusteaza deficitul", explica economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie-Alexandru Chidesciuc. El considera ca estimarea Bancii Mondiale de crestere a PIB-ului cu 3,2% in 2009 este optimista si crede ca este de asteptat un avans al economiei de 1,7% in anul viitor. Chidesciuc estimeaza o reducere a deficitului de cont curent  de la 14,1% in acest an la 8,8% in 2009. Desi se vor reduce atat investitiile, cat si consumul, cel mai mult va avea de suferit prima componenta, este de parere economistul-sef al ING Bank.

Analistii agentiei Fitch, mai pesimisti
"Ultima mea estimare este ca avansul economic al Romaniei va incetini la 1% in 2009, de la 8% in 2008, iar deficitul de cont curent va fi la 11% din PIB, de la 14,5% in 2008", ne-a declarat analistul pentru Romania al agentiei de rating Fitch, Andrew Colquhoun. El declara in urma cu o saptamana pentru "Romania libera" ca PIB-ul Romaniei va creste cu 3% in 2009. Cresterea economica va fi secerata de problemele pe care le au partenerii comerciali principali ai Romaniei, dar si de faptul ca "banii externi pentru finantarea creditarii sunt mai rari, ceea ce influenteaza consumul si investitiile", conform analistului Fitch. "Consumul mai scazut si investitiile mai putine vor micsora importurile si vor reduce deficitul de cont curent.

 

Totusi, volumul mai mic al remiterilor  romanilor ce lucreaza in alte tari va contrabalansa reducerea deficitului", explica Colquhoun, director al departamentului de analiza a economiilor emergente din cadrul Fitch Ratings. Fitch ia in calcul si alte scenarii mai "pesimiste" pentru Romania. "In mod particular, exista un anumit grad de risc al unei crize financiare, alimentate de o depreciere abrupta a leului, ce va duce la probleme in sistemul bancar si in economia reala. Acesta ar fi un scenariu mai negativ", a mai declarat analistul agentiei de rating.

Cele mai citite

Comisarul Thierry Breton își anunță demisia cu doar o zi înainte de prezentarea noii Comisii Europene

Thierry Breton, comisarul european pentru Piața Internă și Servicii, a demisionat neașteptat cu doar 24 de ore înainte ca președinta Comisiei Europene, Ursula von...

Cutremur în România cu magnitudinea de 5.2 pe Richter

Cutremurul s-a resimțit puternic în zona București și Otopeni Luni, 16 septembrie 2024, la ora 17:40:21 (ora României), un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2...

Debut pentru Horațiu Moldovan la Sassuolo! Cum s-a descurcat portarul român la primul meci în Serie B

Horațiu Moldovan a avut un debut promițător pentru Sassuolo în Serie B, demonstrând că decizia sa de a refuza convocarea la echipa națională pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă