29.2 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBanca Angliei ar putea injecta încă 50 de miliarde de lire sterline...

Banca Angliei ar putea injecta încă 50 de miliarde de lire sterline în economie

Banca Angliei va decide săptămâna următoare dacă va injecta încă 50 de miliarde de lire sterline în economie, prin intermediul unui program care vizează în principal achiziţia de obligaţiuni guvernamentale de la bănci, estimează analişti din centrul financiar londonez, relatează The Guardian, citat de Mediafax.

Ameninţarea unei noi recesiuni va forţa conducerea băncii centrale să majoreze actualul programul de măsuri neconvenţionale de la 200 miliarde de lire sterline la 250 de miliarde de lire, cu posibilitatea unei noi creşteri, la 300 de miliarde de lire, dacă situaţia economiei nu se îmbunătăţeşte anul următor.

Măsurile neconvenţionale reprezintă un instrument de politică monetară folosit pentru creşterea lichidităţilor din piaţa financiară prin achiziţia de obligaţiuni guvernamentale sau alte instrumente financiare de pe piaţă. Lichiditatea este suplimentată prin „inundarea” instituţiilor financiare cu capital, în încercarea de a stimula creditarea. Băncile centrale tind să folosească acest instrument atunci când dobânda de politică monetară este aproape de zero.

Banca Angliei va decide cheltuieli suplimentare de 50 de miliarde de lire în octombrie şi de încă 50 de miliarde în februarie, consideră Phil Shaw, analist la Investec Securities.

Întârzierea publicării datelor privind PIB al Marii Britanii de către Biroul Naţional de Statistică ar putea încuraja majoritatea membrilor consiliului de politică monetară să amâne o decizie până în noiembrie, a adăugat el.

Banca centrală va suplimenta, probabil, programul, consideră şi analişti de la Lloyds Bank Corporate Markets şi banca americană de investiţii Citi. Michael Saunders, economist şef la Citi, consideră că Banca Angliei va trebui să cheltuiască până la 300 de miliarde de lire prin măsuri neconvenţionale suplimentare pentru a asigura stimularea adecvată a economiei.

Mai mulţi membri ai consiliului de politică monetară au indicat recent că situaţia economiei britanice ar putea impune o nouă rundă de astfel de măsuri.

Cele mai citite

Ucraina va avea o iarnă foarte grea. ONU nu mai are fonduri s-o ajute

Naţiunile Unite nu au fondurile necesare pentru a-i ajuta pe ucraineni în această iarnă, în condiţiile în care peste jumătate din capacitatea Ucrainei de...

Fondurile de pensii Pilon II, printre cei mai mari investitori la Bursa de Valori București

Fondurile de pensii private Pilon II, care includ nume precum NN Pensii, Allianz-Ţiriac Pensii Private și BCR Pensii, au devenit unii dintre cei mai...

Iohannis nu a fost informat din timp de inundațiile din sudul Moldovei

Este problematic că mulţi n-au avut niciun fel de avertizare din partea autorităţilor la ultimele inundaţii, a declarat miercuri, la New York, preşedintele României,...
Ultima oră
Pe aceeași temă