Zona de vest a tarii se afla printre performerii nationali la productia de grau din 2007, in ciuda secetei prelungite. Comparativ cu sudul Romaniei, unde recolta a fost mult mai saraca (circa 1.500 de kilograme la hectar), productia medie realizata in judetul Timis este de 2.500 kilograme de grau la hectar, a declarat Simona Jurca, directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Timis. Specialistii agricoli arata ca recolta slaba este motivul pentru care pretul graului a urcat vertiginos si inca se afla pe un trend ascendent. Astfel, la ora actuala, in Timis, pretul cu care se tranzactioneaza graul variaza intre 60 si 80 de bani kilogramul, insa previziunile indica o crestere accentuata a acestuia la toamna, cand agricultorii vor avea nevoie de seminte pentru viitoarea recolta. Specialistii banateni mai apreciaza ca, spre deosebire de celelalte zone ale tarii, graul produs in Timis ar putea fi vandut mult mai profitabil ca samanta, caz in care pretul acestuia s-ar dubla, astfel incat sa ajunga chiar pana la 1,5 lei pe kilogram. Cu toate acestea, societatile de panificatie din Timis nu intentioneaza, deocamdata, sa majoreze pretul painii, intrucat exista stocuri suficiente de faina.
Potrivit directoarei Simona Jurca, in Timis s-a recoltat in acest sezon grau de pe o suprafata totala de 147.000 de hectare, din care aproximativ 16.000 au fost calamitate. "De fapt, suprafata calamitata este ceva mai mare, insa s-au depus dosare pentru obtinerea de despagubiri pe Legea calamitatilor doar pentru 16.000 de hectare, suprafetele respective fiind asigurate", a spus Jurca.
La nivelul intregii tari, seceta a redus dramatic recolta de grau pana la 3 milioane de tone, cu 44% mai putin decat in 2006. Potrivit Ministerului Agriculturii, producatorii au raportat o recolta de 1.550 kg de grau si secara la hectar. Anul trecut, productia totala de grau a fost de 5,3 milioane de tone, iar recolta la hectar a fost cu peste 1.100 kilograme mai mare. Datele au fost centralizate pe o suprafata de 1,92 milioane de hectare, adica pe 99% din terenurile cultivate.