8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAveti un job sigur sau nu?

Aveti un job sigur sau nu?

O analiza obiectiva a propriilor dumneavoastra performante va ajuta sa aflati cat de stabila va este slujba.

In conditiile economice actuale, specialistii in resurse umane spun ca este foarte indicata o analiza a gradului de siguranta si stabilitatii jobului pe care-l detineti. Totodata, ei atrag atentia ca un job suta la suta sigur, mai ales in sectorul privat, nu exista. Expertii considera insa ca puteti face o evaluare a situatiei in care va aflati, tinand cont de mai multi factori.
Trebuie sa luati in calcul performantele dumneavoastra, succesul organizatiei din care faceti parte, precum si gradul de dezvoltare a pietei in care activati. Este indicat sa studiati si strategiile abordate de angajator.

Semnale periculoase
Daca aveti un volum de munca mult mai scazut decat anul trecut si daca orele de la birou trec fara ca dumneavoastra sa fiti implicat intr-un proiect la care ceilalti colegi lucreaza, este cazul sa va faceti griji cu privire la stabilitatea locului de munca. In cazul in care aveti de lucru ca de obicei si mai exista si posibilitatea de a atrage noi clienti, puteti fi sigur ca postul nu se va desfiinta.
Un alt "semnal" al nesigurantei jobului este dat de ce se intampla pe piata cu alte companii similare. Daca s-au facut restructurari la firmele concurente, este posibil ca "trendul" sa ajunga si la compania la care lucrati.
Alte "semnale" pot fi observate din reactiile managerilor, asa ca puteti sa fiti mult mai atent la acest tip de mesaje.
Nu sunt necesare cunostinte de psihologie, ci putina intuitie. "Fiti atent si la reactiile sefului dumneavoastra direct, la modul in care acesta va abordeaza si daca este mai rece in relatia cu dumneavastra decat de obicei", spune Alin Ghizasan, business-coach.

Nu mai faceti scenarii
Pe de alta parte, atrag atentia expertii, este riscant sa faceti interpretari fara a avea un fundament. Daca managerul v-a salutat intr-o zi intr-un mod mai sec, nu inseamna ca urmeaza sa va concedieze. Poate are si el o zi mai proasta sau, poate, pur si simplu, se gandea la altceva.
Sa creati scenarii, indiferent ca sunt pesimiste sau optimiste, nu e o rezolvare a problemei. Mai bine intrebati deschis care sunt sansele continuarii colaborarii. S-ar putea sa primiti un raspuns linistitor.
si, in fond, nimeni nu da afara oamenii competenti. "Tind sa cred ca managerii evalueaza cu suficienta atentie si responsabilitate decizia de a disponibiliza. Ar fi o pierdere, in termeni de timp si de bani, daca s-ar concedia o persoana si peste o luna-doua s-ar constata ca era necesara si ca acum trebuie angajata alta persoana", spune Mihaela Scarlat, executive researcher in cadrul companiei de resurse umane Advice Human Resources.
Dar pentru a nu fi pe "lista neagra" este indicat sa va indepliniti toate sarcinile foarte bine. "Angajatii sunt judecati dupa performanta, asa ca straduiti-va sa atingeti rezultate cat mai bune", spune Delia Burnham, country manager al companiei CVO Recruitment Romania.
si atitudinea pe care o abordati are un rol important. "In cazul in care afisati o atitudine pozitiva si aveti incredere de sine, sansele luarii unei decizii impotriva dumnevoastra scad foarte mult", spune experta in resurse umane Mihaela Scarlat.

Ce va poate linisti
Daca primiti feedback pozitiv din partea managerului, daca vi se solicita ajutorul si se face apel frecvent la cunostintele dumneavoastra, puteti avea siguranta postului. "Daca primiti feedback pozitiv din partea clientilor si  exista premisa unor viitoare colaborari, se adauga un alt argument in favoarea retinerii dumneavoastra ca angajat", explica Mihaela Scarlat.

Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă