19.4 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAverea populatiei - 255 mld. euro

Averea populatiei – 255 mld. euro

Averea populatiei a ajuns in 2006 la 255 miliarde euro, devansand cresterea veniturilor, principala ei componenta fiind imobilele detinute in proprietate de cetateni, se arata in raportul anual asupra stabilitatii financiare, realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Cresterea accentuata a valorii activelor imobiliare ale populatiei a fost identificata ca un potential pericol de catre BNR. Scumpirea apartamentelor are un dublu risc: populatia se indatoreaza mai mult, pe baza unor garantii mai mari, iar bancile risca corectii ale portofoliilor.
Principalul pericol pentru bancile din Romania ramane riscul de credit, in conditiile expansiunii accelerate a imprumuturilor in valuta acordate populatiei. Ratele riscului de credit s-au situat pe un trend ascendent in 2006, nivelurile consemnate nedepasindu-le insa pe cele din anul 2003, cele mai ridicate din intervalul 2000-2006, cand creditul neguvernamental a avut un avans semnificativ. Riscul de credit indus in sectorul bancar se pastreaza insa moderat, iar un soc pe rata dobanzii interne sau externe poate afecta companiile romanesti, dar moderat, se mai arata in raportul BNR. socul pe cursul de schimb poate avea insa implicatii negative mai mari asupra companiilor, avertizeaza Banca Centrala.
Raportul BNR consemneaza faptul ca populatia ramane inca in pozitia de creditor net al sectorului financiar (plasamentele depasesc creditele atrase), indeosebi in Bucuresti si in regiunea centrala a tarii. In toate celelalte regiuni, populatia este debitor net. La nivel national, creditele in valuta acordate de banci au depasit, din octombrie 2006, valoarea depozitelor, ceea ce a determinat bancile sa caute surse externe de finantare (imprumuturi de la alte banci si institutii financiare nerezidente etc.).
In raportul sau, BNR sustine ca este necesara o accelerare a ritmului de expansiune al pietei asigurarilor, pentru a sustine convergenta cu piata unica. In alta ordine de idei, BNR arata ca decalajul economic intre Romania si statele care au aderat la UE in 2004 a crescut anul trecut, in ciuda cresterii PIB-ului national cu 7,7%.
BNR mai arata ca echilibrul extern necesita, in continuare, o monitorizare atenta. Deficitul de cont curent s-a majorat, iar finantarea a fost asigurata in mare masura prin investitii straine directe. Datoria externa pe termen scurt s-a dublat in 2006, iar gradul de concentrare in sectorul nebancar este mare si in crestere. Totodata, economistii Bancii Centrale sustin ca piata muncii, esentiala in asigurarea corelatiei dintre procesul de convergenta reala si cea nominala, cunoaste rigiditati. Emigratia fortei de munca si cresterea gradului de ocupare a acesteia in economie (60,9%, cel mai ridicat nivel din 1997) determina accentuarea presiunilor salariale.

Cele mai citite

Fostă șefă a TVR acuză managementul actual de cheltuieli nejustificate și declin grav al televiziunii publice

Ramona Săseanu, fostă președintă interimară a TVR, a trimis o scrisoare deschisă Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților, în care avertizează asupra unei situații...

TVA de 25%? Ce ar putea include reforma fiscală pentru 2025

Reforma fiscală pregătită pentru 2025 include, în majoritatea scenariilor analizate, o creștere a TVA-ului, potrivit informațiilor obținute de Clever News Center, potrivit Termene.ro. Această posibilitate...

Ceremonie la Șantierul Naval Damen Galați pentru noua navă multifuncțională a Marinei Portugheze

Pe 3 octombrie, Șantierul Naval Damen Galați a găzduit o ceremonie comună care a marcat începutul debitării și punerea chilei pentru o navă multifuncțională...
Ultima oră
Pe aceeași temă