Averea financiara neta a romanilor va scadea in urmatorii trei ani de la 12% din PIB, nivel estimat pentru 2006, la 8% din PIB, pe fondul dublarii gradului de indatorare a populatiei.
Averea financiara neta se calculeaza ca diferenta intre averea financiara (numerar, depozite, participatii, actiuni, plasamente in fonduri mutuale sau fonduri de pensii) si datoriile populatiei (credite ipotecare si de consum, bancare si de la institutii financiare nebancare si leasing).
Plasamentele financiare ale populatiei sunt estimate in prezent la 23% din PIB si vor creste pana in 2009 la 29% din PIB. In acelasi timp, gradul de indatorare a populatiei va urca de la 12% din PIB in prezent la 21% din PIB in urmatorii trei ani. Corectata cu plasamentele in imobiliare, averea financiara neta se plaseaza la 14% din PIB, dar si acest indicator va scadea cu doua puncte procentuale in urmatorii trei ani, ceea ce inseamna ca finantarile pentru consum isi vor mentine viteza ridicata de crestere. "In Romania se observa o aplecare catre consum mai mare decat in alte state din regiune, inclusiv Bulgaria", a declarat Debora Revoltella, economist-sef pentru Europa Centrala si de Est al Unicredit Group.
Potrivit Unicredit, in Romania creditul de consum reprezinta 76% din indatorarea populatiei, cu un sold de 9,2 miliarde euro la finele lui 2006. Analistii Unicredit prevad mentinerea unui ritm de crestere la nivelul creditului de consum pentru urmatorii doi ani superior celui inregistrat de imprumuturile imobiliare. Astfel, in acest an creditul de consum va avansa cu 53,1% (cel ipotecar cu doar 38%), iar in 2008 cresterea pe consum va fi de 32%, in timp ce ipotecarul va fi sensibil apropiat, respectiv 31,9%. Viteza de crestere a creditului de consum se va aplana in 2009, pana la 21,3%, in acelasi an fiind prognozat un spor al soldului de imprumuturi imobiliare cu 25%.
Principala forma de economisire din Romania raman depozitele bancare, cu un sold de 13 miliarde euro, respectiv 55,8% din total plasamente (23,3 miliarde euro). In 2006, depozitele au crescut cu 30,3%, dar ritmul se va reduce treptat, la 24% in acest an, 21% in 2008 si 17,5% in 2009.
Pe locul secund se afla investitiile in actiuni listate pe piata de capital, cu un sold de 6 miliarde euro si o pondere de 25,8% din totalul averii fiannciare. O pondere importanta o reprezinta, potrivit Unicredit, numerarul aflat la populatie, care insumeaza trei miliarde euro (12,5% din total).
Oficialul Unicredit a mai aratat ca in Europa Centrala si de Est motorul finantarilor il reprezinta, pe langa majorarea veniturilor populatiei, si cresterea preturilor la activele imobiliare. "Cresterea preturilor la imobiliare stimuleaza consumul, pentru ca populatia se simte mai bogata, iar bancile inregistreaza garantii mai valoroase", a explicat Revoltella.