13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAvem mai puţină economie “gri” decât ne-ar da dreptul nivelul fiscalităţii?

Avem mai puţină economie “gri” decât ne-ar da dreptul nivelul fiscalităţii?

Potrivit ultimului studiu Visa Europe/AT Kearney, economia nefiscalizată atinge 28% din PIB în România. Având în vedere nivelul TVA (în Top 5 la nivelul UE) şi fiscalitatea muncii (în Top 10) rezultatul pare chiar “meritoriu”. Suntem peste Bulgaria (31%), la egalitate cu Estonia, Lituania, Croaţia şi uşor sub Polonia (24%).

Potrivit autorilor studiului “The Shadow Economy in Europe”, economia “gri” la nivelul UE a atins în 2013 minimul ultimilor 10 ani, plasându-se la o medie de 18,5% din PIB (2,15 trilioane euro). Principalele motoare ale economiei nefiscalizate sunt munca la negru (pondere de două treimi) şi nedeclararea unor tranzacţii pentru a ocoli taxele (vezi evaziunea din taximetrie, industria hotelieră, micile magazine, etc). În România economia “gri” are o pondere estimată la 28% din PIB (în uşoară scădere faţă de nivelul de 29,8% din 2010). Circulă deci 39 miliarde euro care scapă de ochii Fiscului din România.

Câţi bani pierde bugetul statului în acest mod (atenţie, evaziunea este doar o componentă a economiei nefiscalizate, nu trebuie pus semnul egalităţii între ele) ? “Noi apreciem evaziunea fiscală la 10-11% din PIB spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. “Calculul e destul de simplu, avem venituri bugetare de 32-33% din PIB faţă de o medie europeană de 42-43% din PIB, diferenţa ar fi deci evaziune fiscală”. Înainte de a ne indigna împotriva evazioniştilor, să vedem cu cine concurăm şi cu ce nivel al fiscalităţii ne comparăm. Polonia are 24% din PIB economie “gri”ca şi Malta şi Grecia, Ungaria 22%, Cipru 25% ca şi Letonia, Estonia 27,6%, Lituania, Croaţia au tot 28% iar Bulgaria 31%.

Cum evaziunea vine în principal din munca la negru şi nedeclararea/subevaluarea unor tranzacţii, să vedem cum stăm la fiscalitate în aceste zone. La TVA, doar Ungaria (27%), Suedia şi Danemarca (25%) ne depăşesc. În ceea ce priveşte fiscalitatea muncii, “suntem pe locurile 8 sau 9, în orice caz în Top 10” ne-a spus Ionuţ Dumitru.

Cu alte cuvinte, fiscalitatea românească impinge contribuabilul în zona economiei negre. Sigura zona în care stăm bine este la impozitul pe venit ( doar Bulgaria cu 10% şi Cehia cu 15% sunt sub noi). Din păcate, sunt doar 5 milioane de salariaţi care se bucură de un impozit mic pe venit (80% dintre aceştia câştigând însă sub salariul mediu pe economie potrivit fostului ministru al Muncii, Elena Dumitru) şi 16 milioane de consumatori care plătesc o TVA exagerat de mare. Având în vedere că Visa Europe este printre autorii studiului, este posibilă că rezultatele sale să exagereze un pic dimensiunea economiei “gri” pentru a scoate mai bine în evidenţă una dintre soluţiile de combatere- descurajarea plăţilor cu cash.

Concluzia? Cel mai eficient mod de a descuraja eficient evaziunea ar fi scăderea fiscalităţii muncii şi a TVA. De la “creşterea gradului de colectare” , deci a eficienţei Fiscului, fără o scădere a fiscalităţii, n-am putea aştepta decât o eventuală ascensiune în clasamentul Visa Europe/AT Kearney/ Friedrich Schneider, cel mult în preajma Poloniei, fără să visăm prea mult la rezultatele Italiei (21% PIB este economia gri acolo) . Creşterea în compensaţie a impozitului pe venit/profit n-ar afecta majoritatea salariaţilor (vezi distribuţia veniturilor, cu grosul sub media pe economie şi mai puţin afectaţi de un eventual impozit progresiv pe venit) iar marile companii fac oricum “optimizări” fiscală.

 

Tabel

Economiile “gri”, în oglindă:

Ţara

Economie “gri”(%PIB)

TVA (%)

Impozit venit (%)

România

28

24

16

Ungaria

22

27

20

Polonia

24

23

32

Bulgaria

31

20

10

Grecia

24

23

49

Germania

13

19

48

Italia

21

21

47

Sursa: studiu Visa Europe/AT Kearney/Friedrich Schneider

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă