15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAVAS vrea sa-si faca un SIF din firimituri

AVAS vrea sa-si faca un SIF din firimituri

»  Prin noul SIF, AVAS evita procedura greoaie pe care era obligat sa o urmeze, la fel ca in cazul unor privatizari, pentru valorificarea unei  participatii oricat de neinsemnate.

» Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) intentioneaza sa infiinteze o Societate de Investitii de Stat (SIS), dupa modelul SIF-urilor, in care va include toate participatiile minoritare ale institutiei si pe care o va lista la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Noua companie va fi constituita din cele 356 de participatii minoritare ale AVAS in diverse companii si va avea un capital social de peste 115 milioane lei, impartit in tot atatea actiuni cu o valoare nominala de 1 leu. Initiativa infiintarii SIS este oportuna, sustin unii brokeri, deoarece se evita procedura birocratica greoaie pe care statul este obligat sa o parcurga daca vrea sa vanda un pachet de actiuni la o companie, oricat de neinsemnat ar fi acesta. Totodata, listarea unui nou SIF ar aduce un suflu nou pietei de capital autohtone, greu incercata in ultimele 14 luni, cu o singura conditie – sa functioneze ca fond de investitii clasic.

Avantaje
"Statul economiseste foarte mult infiintand acest SIF. Toate cheltuielile materiale pe care le presupunea valorificarea individuala a pachetelor de actiuni dispar, la fel si cheltuielile cu participarea reprezentantilor in AGA si chiar in Consiliile de Administratie, acolo unde aveam reprezentanti. Apare costul cu un administrator", a explicat presedintele AVAS, Mircea Ursache (foto).
AVAS a anuntat ca a finalizat documentatia pentru proiectul de lege prin care se va infiinta Societatea de Investitii de Stat (SIS). Noua entitate se va incadra la categoria Alte Organisme de Plasament Colectiv (AOPC), iar portofoliul acesteia va fi gestionat de o Societate de Administrare a Investitiilor (SAI), la fel ca in cazul SIF Muntenia (SIF 4).

"E infinit mai usor sa valorifici 0,000001% din actiunile vreunei companii minuscule de la Rasdaq din postura de fond de investitii decat din cea de institutie de stat. Cea de-a doua este obligata sa faca licitatii si sa urmeze cu strictete o procedura birocratica greoaie, facuta pentru privatizari de mare anvergura si cu miza importanta, dar utilizata si pentru pachete de actiuni care nu aduc AVAS nici banii pentru Cola pe o luna de zile", explica Marius Pandele, seful Departamentului de cercetare din cadrul Tradeville (fosta Vanguard).
Reprezentantii AVAS spun ca, dupa listarea la Bursa, SIS va oferi investitorilor o lichiditate foarte buna, care sa permita intrari si iesiri rapide, chiar si speculatii, un randament din dividende peste media actiunilor listate la bursa si o volatilitate rezonabila. In plus, proiectul SIS va sustine rolul activ al statului in actuala conjunctura economica, dand posibilitatea statului sa actioneze in piata de la egal la egal cu ceilalti participanti, inclusiv prin salvarea unor emitenti, daca realitatea economica va fi de asemenea natura.

» Fercala: Varianta SIF e gresita
"Proiectul AVAS poate fi interesant. Cu o singura conditie. Sa nu aiba in vedere constituirea unui SIF identic cu cele existente, cu limita maxima de detinere (1%) si cu limitari investitionale. SIF-urile nu sunt nici fonduri de investitii, nici societati comerciale. Sa-l faca un fond de investitii clasic, dupa modelul american sau occidental, sau o structura de tip holding, si nu o struto-camila cum sunt SIF-urile, care acum sufera tocmai din cauza acestor limitari. Daca SIF-urile nu-si schimba radical strategiile de actiune, nu au perspectiva in actuala criza", a explicat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.

Cele mai citite

Mai mulți judecători s-au pensionat. Iohannis a semnat decretele

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 20 septembrie 2024, mai multe decrete de eliberare din funcție a unor judecători care au ieșit la...

CNAIR anunță modernizarea Transfăgărășanului pentru prelungirea sezonului turistic

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) plănuiește modernizarea Transfăgărășanului, ceea ce va permite extinderea perioadei în care drumul este deschis circulației, a...

Mari comici ai puliticii – Academia Catavencu

În ultima perioadă de timp, pe scena politicii noastre a urcat o nouă generație de politicieni – puliticienii! Așa cum lasă să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă