Dupa ce anul trecut producatorii de bere din Romania au contabilizat una dintre cele mai puternice cresteri, avantul lor a fost retezat in acest an de vremea deosebit de ploioasa.
Potrivit raportarilor statistice de la finele lunii august (sfarsitul sezonului pentru acest produs), cresterea este moderata, de doar cateva procente. O revigorare in ultimele luni ale anului este apreciata de specialisti ca fiind putin probabila.
De fapt, din 20 de producatori de pe piata autohtona, doar cinci au reusit sa inregistreze cresteri. Liderul pietei, Brau Union, a impartasit si el soarta majoritatii, vanzand in primele opt luni ale anului o cantitate mai mica cu circa 125.0000 hectolitri decat in perioada similara a anului precedent, ceea ce a insemnat o diminuare a vanzarilor cu aproape cinci procente. Mentinerea tendintei de scadere la acest producator (chiar si dupa schimbarea managementului companiei) l-a apropiat si mai mult de-al doilea clasat, SAB Miller, care, dupa ce a crescut cu un procent aproape egal cu cel cu care a scazut Brau Union (adica o majorare a vanzarilor cu aproape 100.000 hectolitri), se afla doar la doua procente de acesta din punct de vedere al cotei de piata. Daca evolutia va continua, specialistii nu exclud o schimbare a liderului producatorilor autohtoni in urmatoarele luni. La inceputul acest ei luni, Brau Union a mai inchis efectiv o fabrica, Grivita din Bucuresti, gest anuntat inca de la inceptul anului, concentrandu-si activitatea in unitati mai mari, retehnologizate. Inchiderea unitatii de la Grivita marcheaza iesirea din activitate a ultimei dintre cele trei fabrici de bere existente in Bucuresti de dinainte de 1990. In prezent, singurul producator care mai opereaza o fabrica de bere in Capitala (unitate nou construita) este Tuborg.
Interbrew, al treilea producator mondial prezent pe piata locala, a crescut si el semnificativ (cu circa 200.000 hectolitrii sau aproape 13 procente). Pe pozitia a patra in topul producatorilor s-a plasat European Food, cu o crestere de circa 25 de procente (sau 300.000 hectolitri). Tuborg revine pe pozitia a cincea, cu o crestere a vanzarilor in primele opt luni de aproape 110.000 hectolitri (adica 15 procente). Bere Mures si-a incetinit sensibil cresterea, plusul de 43.000 hectolitri (o majorare de 6 procente) plasand-o pe pozitia a sasea.
De la locul sapte in jos, toti ceilalti producatori (fabrici independente) au marcat scaderi ale vanzarilor, in procente variabile. Bermas SA a pierdut circa 20% (adica 60.000 de hectolitri), Martens Ð peste 40% (cu aproximativ 85.000 hectolitri), Robema Ð 13%, Azuga Ð 20%, Trei Stejari Ð 24%, Alutus Ð 10%.
Luna septembrie a adus o vaga ameliorare a situatiei, Asociatia „Berarii Romaniei” (care reuneste cei patru producatori mondiali prezenti in Romania) raportand ca totalul vanzarilor pe primele noua luni a atins 11,7 milioane hectolitri (din care 3,4 milioane de la producatorii independenti).