30 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAvansul cerut de banci va scadea la 10-15%

Avansul cerut de banci va scadea la 10-15%

Avansul cerut de banci clientilor persoane fizice pentru credite va scadea la un nivel mediu de 10-15% dupa relaxarea restrictiilor impuse de banca centrala in domeniu, a estimat directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers. Un avans mai mic poate presupune insa o dobanda mai mare, a afirmat Rekkers.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, vinerea trecuta, sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice. Fiecare banca va stabili norme interne de expunere fata de clientii persoane fizice, care vor fi aprobate de Directia Supraveghere a bancii centrale, in functie de profilul de risc al fiecarei institutii de credit.
Rekkers a apreciat ca banca centrala ar putea aproba in urmatoarea luna normele propuse de banci in privinta acordarii de credite.
In ceea ce priveste institutia de credit pe care o conduce, Rekkers a afirmat ca aceasta nu a stabilit inca foarte clar masurile privind relaxarea conditiilor de creditare, fiind insa probabila o majorare a gradului de indatorare pentru anumite categorii de clienti.
"Banca Transilvania nu va avea nici o abordare extraordinar de prudenta, dar nici una extraordinar de agresiva", a spus Rekkers.

Cele mai citite

Linia STB 112, traseu modificat, în weekend

Cu ocazia organizării evenimentului cultural artistic din cadrul proiectului „Străzi Deschise - Bucureşti Promenadă Urbană 2024”, în perioada 28.06.2024 (de la ora 22:00) – 01.07.2024 (până la ora 06:00), circulația...

Modificări la RO e-TVA. Amenzile se vor aplica de la 1 ianuarie 2025

În urma reacțiilor din partea mediului de afaceri, dar și a contabililor și experților fiscali, Ministerul Finanțelor modifică OUG 70/2024. Astfel, RO e-TVA va fi amânat...

Ce a transmis Iohannis la Consiliul European

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat în discuţiile de ieri, de la Consiliul European, importanţa crucială pe care Marea Neagră o are pentru securitatea regională,...
Ultima oră
Pe aceeași temă