Solutia se aplica si in cazul in care va doriti sa lucrati la o companie anume, chiar daca tocmai ati fost respins.
Ati participat la un interviu de angajare, insa ati avut o zi foarte proasta si nu ati fost selectat. Insa va doriti foarte mult sa lucrati la acea companie, si nu la alta. Ce e de facut? Acesta este si dilema Violetei Pantaru (37 de ani, din Piatra Neamt) care a "picat" la ultimul interviu de recrutare, pe care l-a sustinut la o firma de constructii. "Imi doresc foarte mult sa lucrez la firma respectiva si nu la alta pentru ca aici se plateste foarte bine, compania este serioasa si stabila, iar pe multi angajati de acolo ii stiu inca din facultate si cred ca ma voi integra perfect in colectiv", sustine Violeta Pantaru.
Intr-o astfel de situatie, expertii in resurse umane le recomanda candidatilor sa lase "loc de buna ziua". Ei atrag insa atentia ca, daca refuzul initial a survenit pe fondul unui comportament neadecvat, al unei tinute neglijente sau al unei pregatiri cu mult sub cerintele firmei, va puteti lua gandul de la un alt interviu.
"In acest caz, participarea la un alt interviu este exclusa. Singurii care ar avea o sansa pentru al doilea interviu sunt cei care, desi ar fi avut calificarea conform cerintelor postului, nu au fost suficient de convingatori sau au avut pretentii exagerate", considera Iulia Ionescu, director general la TuvKarpat.
Scrisoarea de multumire deschide usa din nou
Amalia Savinescu, managing partner la compania Tandem Consulting, este de parere ca persoanele care doresc sa pastreze calea deschisa pentru o posibila viitoare angajare in respectiva companie isi pot creste sansele de succes prin transmiterea unei scrisori de multumire.
"Redactata intr-un ton pozitiv, o scrisoare eficace va mentiona satisfactia candidatului de a fi participat la procesul de selectie, de a fi luat contact direct cu organizatia. De asemenea, va exprima si dorinta lui de a ramane in continuare in baza de date a companiei, in vederea unor viitoare posibilitati de colaborare", explica Amalia Savinescu.
Totodata, este foarte indicat, dupa interviu, sa contactati telefonic recrutorul. Ce sa-i spuneti? Pe de o parte, ii multumiti pentru ca ati avut ocazia sa participati la interviu, iar pe de alta parte, ii solicitati un feedback, astfel incat, pe viitor, sa puteti raspunde cat mai bine cerintelor organizatiei.
Perfectionati-va!
De vina pentru esecul dumneavoastra poate fi si lipsa perfectionarilor. Poate angajatorul doreste pe cineva cu cunostinte avansate de limba engleza, iar dumneavoastra sunteti incepator in acest domeniu. De aceea, in perioada urmatoare, puteti sa va imbunatatiti cunostintele in domeniu, astfel incat sa aveti mai multe sanse de a fi selectat in viitor.
"Exista aici doua situatii diferite: cea in care sunteti solicitat pentru un interviu direct de catre angajator sau cea in care ati fost contactat de o companie de selectie si recrutare. In aceasta ultima situatie, feedback-ul pe care-l puteti primi este si mai consistent, pentru ca acesta vine din doua surse: compania angajatoare si cea de selectie si recrutare. Profitati la maximum de pe urma acestor interactiuni si feedback-uri, pentru ca ele sunt diferite «oglinzi» in care vi se reflecta imaginea, asa cum dumneavoastra poate nu o puteti percepe", spune Adriana Boscanici, managing partner la compania de traininguri si cursuri Trainart.
Nu va lasati! Reincepeti vanatoarea de oferte
Dupa ce ati fost respins la interviu, nu asteptati sa vi se intample ceva bun. Nu va bazati pe noroc si nu spuneti "poate se razgandeste candidatul ales si atunci ma cheama recrutorul pe mine".
Mai bine urmariti in continuare anunturile de angajare ale companiei respective si mentineti o legatura stransa cu firma de recrutare care se ocupa de posturile acelei companii. In acest fel aveti prilejul sa depistati posturi care vi s-ar potrivi si pentru care angajatorul recruteaza. Odata identificate aceste locuri de munca, este recomandat sa aplicati pentru ele.
Este posibil ca postul pe care vi-l doriti sa nu mai fie disponibil o perioada lunga, insa pot aparea altele, dintr-un domeniu sau departament conex si care ar putea constitui un prim pas in construirea unei cariere in compania respectiva. Merita sa incercati si alt domeniu. Poate o sa va placa!
Cand sa nu insistati
Daca in urma interviului la care ati fost respins concluzionati ca nu aveti vreo vina, atunci este cazul sa nu mai insistati si sa renuntati la o noua incercare. "Ati aplicat pentru o pozitie potrivita aptitudinilor si abilitatilor dumneavoastra? Daca da, ati reusit sa le demonstrati? Ati reusit sa aratati ca sunteti o persoana capabila sa se dezvolte, animata de spirit de echipa si care reuseste sa comunice bine, cu oricine si in orice conditii? Daca realizati ca nu ati facut toate astea, atunci stiti si ce trebuie sa faceti! Daca totul a fost perfect si totusi nu ati fost selectat, mai puneti-va o data intrebarea privind dorinta de a lucra pentru acea companie!", recomanda Dana Chiran, director executiv la compania de traininguri PicOil Info Consult.
Daca nu aveti sa va reprosati nimic, cel mai bine, spun expertii, este sa nu mai insistati in incercarea de a merge la un alt interviu. "Riscati sa nu faceti deloc o impresie buna si sa fiti evitat. O insistenta fara fond spune foarte multe despre un om si despre atitudinea lui – din pacate nu lucruri pozitive", considera Adriana Boscanici.