Grupul american AT&T şi-a retras oferta de 39 miliarde de dolari pentru divizia T-Mobile SUA a operatorului german Deutsche Telekom (DT), cea mai mare tranzacţie anunaţă în acest an în SUA, din cauza opoziţiei autorităţilor de reglementare, transmite Reuters, citată de Mediafax.
Tranzacţia, considerată dificilă încă de la anunţare în luna martie, ar fi propulsat AT&T pe primul loc pe piaţa telecomunicaţiilor mobile din SUA.
Eşecul de a prelua T-Mobile SUA ar putea ridica semne de întrebare în privinţa managementului directorului general al grupului american, Randall Stephenson. AT&T, sigur de succesul tranzacţiei, a promis DT un pachet record de compensaţii în eventualitatea unui eşec, ce va costa grupul circa 4 miliarde de dolari.
Acordul cele două grupuri a înregistrat o opoziţie puternică din partea Departamentului Justiţiei şi a Comisiei Federale pentru Comunicaţii.
Stephenson a fost luat prin surprindere de autorităţi, notează Reuters. În ziua în care Departamentul Justiţiei din SUA a deschis o acţiune în justiţie pentru blocarea tranzacţiei, şeful AT&T promova la televizor achiziţia diviziei DT. Mulţi experţi din sectorul IT au fost contrariaţi de optimismul celor două grupuri în perioada august-noiembrie că vor reuşi să obţină acordul autorităţilor.
„A fost cu siguranţă un calcul greşit al AT&T. Nu ştiu dacă este o ceva destul de important ca investitorii să încerce o schimbare de management la AT&T, dar grupul a greşit în mod cert când a evaluat dacă va putea obţine acordul autorităţilor de reglementare”, a afirmat Steve Clement, analist la Pacific Crest Securities.
Pentru directorul general al DT, Rene Obermann, pachetul de compensaţii ce urmează să fie plătit de AT&T nu va fi suficient pentru a atenua impactul eşecului tranzacţiei, descrisă anterior ca „un vis devenit realitate” pentru grupul german. Oberman va trebui acum să investească noi miliarde de dolari în SUA sau să găsească altă modalitate de a părăsi piaţa.
„Există puţine situaţii în care să pleci de le masă cu 4 miliarde de dolari în buzunar şi să ai senzaţia că ai fost tratat incorect”, a afirmat Thomas Wehmeier, analist la firma de cercetare Informa Telecoms & Media.
După ce au anunţat în martie tranzacţia, AT&T şi DT au retras o cerere depusă la Comisia Federală pentru Comunicaţii, pentru a se concentra pe obiecţiile ridicate de Departamentul de Justiţie.
Judecătorul care a prezidat disputa dintre cele două grupuri şi Departamentul de Justiţie a criticat decizia acestora de a-şi retrage solicitarea de la comisia pentru comunicaţii şi le-a dat un ultimatum pentru a se hotărî dacă vor să urmărească în continuare tranzacţia.