23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAstra-Uniqa, o noua etapa a parteneriatului cu austriecii

Astra-Uniqa, o noua etapa a parteneriatului cu austriecii

Astra Asigurari va functiona, incepand cu 10 iulie, sub denumirea Astra Asigurari-Uniqa, au anuntat ieri Dan Grigore Adamescu, presedintele Astra, si Andreas Brandstetter, membru al Consiliului de Administratie al Uniqa.
In luna iunie a anului trecut, grupul austriac Uniqa a achizitionat un pachet de 27% din actiunile Astra Asigurari, iar valoarea tranzactiei s-a ridicat la aproximativ 10 milioane de euro.
„Scriem un nou capitol in istoria Astrei, unul fericit, pentru ca intram intr-o noua etapa a parteneriatului cu Uniqa. Obiectivul nostru comun in acest moment este sa devenim cea mai puternica companie de asigurari din Romania”, a spus Dan Grigore Adamescu.
Potrivit rezultatelor de la finele primului trimestru al acestui an, Astra este a treia companie din piata de profil, cu o valoare a primelor subscrise de 37 milioane de euro, nivel in crestere cu 100,9% fata de perioada similara a anului 2005.
Uniqa este cel mai important grup de asigurari din Austria, cu o cota de piata de 26,4%. Pe plan international, Uniqa detine o cota de piata de 28%, estimata la 35% pentru sfarsitul acestui an. Principalii competitori din Austria sunt grupurile Wiener Stadtische, cu o cota de 23,1%, Generali – 16,3% si Allianz – 10,4%, operatori prezenti si pe piata din Romania. Grupul Uniqa este prezent in 16 tari europene (Austria, Germania, Italia, Elvetia, Liechtenstein, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Romania, Bulgaria, Serbia, Ucraina) si are 7 milioane de clienti care detin peste 14 milioane de contracte de asigurare. Principalii actionari ai grupului sunt Raiffeisen si Austria-Collegialit’t. Actiunile Uniqa sunt listate la Bursa de Valori din Viena, unde capitalizarea companiei se ridica la 3,3 miliarde euro.
Andreas Brandstetter a declarat caÊRomania este o piata importanta pentru Uniqa, datorita potentialului de dezvoltare al industriei locale de profil. Acesta a precizat ca Uniqa nu va face alte achizitii in Romania decat impreuna cu Astra.Ê
Tot ieri, Adunarea Generala a Actionarilor de la Astra a aprobat majorarea capitalului societatii cu 10 milioane de euro. Compania are in prezent un capital de aproape 158 milioane de lei, valoare care o plaseaza pe primul loc in piata dupa acest indicator. Astra Asigurari este listata pe Bursa Electronica Rasdaq, dar, potrivit declaratiei presedintelui companiei, se are in vedere delistarea acesteia.
„Firma este controlata de doua grupuri. Este nevoie de bursa daca vrei sa accezi repede pe piata de capital si ai un free-float ridicat. Prezenta Astra pe bursa ar fi numai o chestie de imagine, tehnic nu are nici o valoare”, a spus Dan Grigore Adamescu. Principalii actionari ai asiguratorului sunt Nova Trade, cu 73% din capitalul social, si Uniqa Austria, cu 27%.

Cele mai citite

FCSB câștigă încă o suma considerabilă după victoria cu PAOK din Europa League!

Campioana României, FCSB, continuă să obțină rezultate pozitive în Europa League, dar și să adune sume considerabile din premiile oferite de UEFA și din...

Franța, fără Mbappe și Kante în Liga Națiunilor!

Didier Deschamps a anunțat lotul pentru meciurile din Liga Națiunilor, unde absențele notabile sunt Kylian Mbappe și N'Golo Kante, doi dintre cei mai importanți...

Ștefan Târnovanu, eroul de la Salonic: „Ne-am apărat ca Arsenal, ca la handbal. Doar că nouă ne-a ieșit”

FCSB a reușit o victorie importantă cu 1-0 în fața lui PAOK Salonic în Europa League, avansând în cursa pentru calificarea în primăvara europeană. Ștefan...
Ultima oră
Pe aceeași temă