5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăAsteptarile Guvernului pentru pretul CEC sunt nerealiste

Asteptarile Guvernului pentru pretul CEC sunt nerealiste

Credit Suisse considera ca pretul de 500-700 milioane euro pentru 69,9% din Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), asteptat de Guvernul roman, este nerealist, au comentat analistii bancii de investitii, citati de Dow Jones Newswires.
"Comentand oferta OTP pentru CEC, Credit Suisse considera ca scopul guvernului roman de a obtine intre 500 si 700 milioane euro pentru 69,9% din CEC e prea mare”, scrie Dow Jones. Valoarea contabila a CEC a fost in 2005 de 158 milioane euro, cu toate ca guvernul a estimat valoarea contabila a CEC la peste 200 milioane euro la sfarsitul lunii iunie, precizeaza agentia de stiri. Potrivit analistilor de la divizia de investitii a Credit Suisse, "nu ar trebui sa ne asteptam ca oferta OTP sa fie de patru ori mai mare decat valoarea actiunilor CEC in 2004″.
Analistul Credit Suisse Hugo Swann declara la inceputul lunii ca se asteapta ca National Bank of Greece (NBG) sa ofere un pret mai bun decat OTP. Vanzarea CEC, a saptea banca din sistemul bancar romanesc, va atrage oferte de privatizare sub valoarea asteptata de statul roman, dupa ce trei dintre competitori s-au retras din cursa, au spus in luna iulie analistii Merrill Lynch. CEC a scazut de pe pozitia a sasea dupa active in urma fuziunii dintre HVB si Tiriac, finalizata luna trecuta. Compania de consultanta financiara Merrill Lynch a evaluat, recent, pachetul de 69,9% din actiunile bancii la un pret de aproape 500 milioane de euro (637 milioane dolari).
"Pretul si libertatea de a restructura banca sunt cele doua elemente care vor conta. Estimarea noastra este ca pretul pentru pachetul majoritar pe care-l vinde banca ar putea oscila intre 400 si 500 miliaone de euro”, a explicat in luna iulie analistul bancii de investitii Wood&Company, Jiri Stanik. Desi e dificil de prognozat care va fi banca invingatoare, Stanik a spus totusi ca "OTP ar putea intampina dificultati de natura politica, in incercarea sa de a prelua CEC-ul”.
Publicatia ungara Hungary Around the Clock mentiona la sfarsitul lunii august, citand surse din presa elena, ca NBG, concurentul OTP pentru preluarea CEC, ar fi oferit peste 500 milioane euro pentru 69,9% din actiunile bancii romanesti. Totusi, presedintele OTP, Sandor Csanyi, declarase recent ca nu se va lasa angajat intr-un "razboi al ofertelor” pentru cumpararea CEC, potrivit publicatiei ungare.
In cursa pentru privatizarea CEC au mai ramas OTP Bank din Ungaria si banca elena National Bank of Greece. Preluarea efectiva a CEC de catre un investitor, respectiv inregistrarea unui alt actionariat la Registrul Comertului, ar putea avea loc in martie 2007, potrivit declaratiilor presedintelui CEC, Eugen Radulescu.

Cele mai citite

Vremea se schimbă în aproape jumătate de țară: viscol puternic, ninsori și ploi

În urma unui început de lună ianuarie cu temperaturi neobișnuit de calde pentru această perioadă, vremea se schimbă brusc în aproape jumătate din țară....

Datoria guvernamentală a atins 931 miliarde lei

Creșterea datoriei publice se reflectă în majorarea procentului din PIB, cu o creștere semnificativă a împrumuturilor pe termen mediu și lung. Conform datelor publicate de...

Un cardiolog „rupe” mitul cu cei 10.000 de pași făcuți zilnic

De-a lungul anilor, ideea că 10.000 de pași pe zi reprezintă obiectivul ideal pentru menținerea unei bune stări de sănătate și fitness a devenit...
Ultima oră
Pe aceeași temă