3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAsigurătorii străini vin în România cu paşaport european

Asigurătorii străini vin în România cu paşaport european

11 companii de profil din spaţiul economic comunitar au notificat intenţia de a deschide o sucursală pe teritoriul României, în baza dreptului de stabilire.

 Nefiind sub supravegherea directă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, asigurătorii din spaţiul economic european intraţi pe piaţa românească nu au nevoie de o licenţă suplimentară pentru desfăşurarea activităţii, trebuind doar să notifice intenţia, anterior demarării activităţii, către autoritatea de supraveghere. Ulterior, societatea poate să-şi desfăşoare activitatea de asigurare prin înfiinţarea unei sucursale sau în temeiul libertăţii de a presta servicii.

Astăzi, pe teritoriul României există 11 companii de asigurare care aparţin  spaţiului economic european şi care au notificat intenţia de a deschide o sucursală în baza dreptului de stabilire, activitatea acestora fiind orientată în cele mai multe cazuri către o singură linie de business: asigurări de viaţă (CIG Pannonia şi Cardiff Assurance Vie), auto  (PORSCHE Versicherungs), asigurări de credite  (Euler Hermes şi Coface) sau asigurări de sănătate (Medicover). Totodată, 437 de asigurători europeni au notificat intenţia de a desfăşura activitate în baza principiului liberei circulaţii a serviciilor.

Operaţiunile Euler Hermes din România vor fi integrate într-o nouă structură

În urma reorganizării activităţilor EULER HERMES (EH) în Europa, s-a lansat activitatea noii sucursale EULER HERMES din România, respectiv EH Credit Insurance Belgium Bruxelles,  sucursala Bucureşti. Aceasta va înlocui sucursala germană (EH Kreditversicherungs’AG Hamburg), a cărei activitate încetează cu aceeaşi dată, urmând să parcurgă, într-un anumit interval, un proces de rebranding, pentru a se alinia la denumirea EULER – HERMES Europe. De asemenea, compania a anunţat intenţia de transfer pentru întreg portofoliul de asigurări din România al sucursalei germane către sucursala EH Credit Insurance Belgium.

Cardif intră pe două segmente de piaţă

Grupul francez de asigurări CARDIF, deţinut de gigantul bancar BNP Paribas, a intrat pe piaţa locală cu două societăţi „cu paşaport european”: CARDIF Assurance Vie (asigurări de viaţă) şi CARDIF – Assurances Risques Divers (asigurări generale). Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a aprobat, în şedinţa din 14 septembrie a.c., transferul de portofoliu de asigurări de viaţă de la CARDIF Asigurări la cele două societăţi. Portofoliul transferat cuprinde toate contractele de asigurări de viaţă emise de compania CARDIF Asigurări până la data de 31 iulie 2011 inclusiv.

România, încă atractivă

Pieţele de asigurare din Europa Centrală şi de Est au devenit, o dată cu anii 90, atractive pentru marile grupuri de asigurare. Dispariţia monopolurilor publice şi privatizarea unui număr mare de societăţi, însoţite şi de reducerea întinderii acoperirilor prin programele de asigurare publice au făcut să crească nevoile de asigurare. Pentru a răspunde acestor necesităţi, au fost înfiinţate numeroase societăţi de asigurare cu capital privat, autohton sau străin, această nouă realitate punând faţă în faţă experimentatele grupuri de asigurare vestice cu companiile est-europene, rezultând colaborări finalizate prin numeroase fuziuni şi achiziţii. Ulterior, o dată cu extinderea Uniunii Europene la 25 de state, libera circulaţie a  mărfurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor  a reprezentat o nouă etapă evolutivă pentru pieţele de asigurare est-europene.

În ceea ce priveşte România, ţară cu un potenţial enorm în raport cu o populaţie de circa 22 milioane locuitori, au intrat pe piaţă numeroase grupuri de asigurare europene, fie greenfield, fie prin achiziţionarea unor companii autohtone (UNIQA sau GROUPAMA), fie prin achiziţionarea unor societăţi deja aparţinătoare unor grupuri de asigurare vestice (precum preluarea UNITA de către UNIQA, sau a OMNIASIG Life de către AXA).  Ulterior, o dată cu 1 ianuarie 2007, s-au deschis 11 sucursale europene, respectiv alţi 437 de asigurători care desfăşoară activitate în baza principiului liberei circulaţii a serviciilor au intrat pe piaţă.

De altfel, această „relaţie de colaborare” este avantajoasă pentru ambele părţi implicate: pe de o parte, clientul român beneficiază de servicii oferite la standarde ridicate, pe de altă parte, companiile vest-europene au de câştigat prin extinderea activităţii. Mutaţii care s-au produs nu numai la nivelul pieţei de asigurări, ci în toate domeniile de activitate, realitate care a determinat boom-ul economic din perioada de dinainte de declanşarea crizei mondiale economico-financiare.   

Cele mai citite

Valeriu Iftime renunță la funcția de prim-vicepreședinte al PNL

Valeriu Iftime, președintele organizației PNL Botoșani, a decis să renunțe la funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal. Demisia a fost oficializată în cadrul...

Marcel Ciolacu, desemnat prim-ministru de Klaus Iohannis: Guvernul Ciolacu 2 pregătit să fie votat de către parlamentari

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi desemnarea oficială a lui Marcel Ciolacu în funcția de prim-ministru al României. Guvernul Ciolacu 2, format prin coaliția...

Coreea de Nord intensifică sprijinul militar pentru Rusia cu trupe suplimentare, artilerie și drone kamikaze

Coreea de Nord își crește sprijinul militar acordat Rusiei în conflictul din Ucraina, potrivit Statului Major al Armatei Sud-Coreene (JCS), citat de agenția Yonhap....
Ultima oră
Pe aceeași temă