29.2 C
București
luni, 8 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAsigurările rămân pe minus în 2011

Asigurările rămân pe minus în 2011

Piaţa asigurărilor va scădea, în cel mai bun caz, cu 5% în 2011, în principal din cauza scăderii vânzărilor de poliţe RCA.

Începutul de an 2011 a schimbat în rău estimările specialiştilor asupra evoluţiei pieţei asigurărilor pe ansamblul acestui an. Reuniţi în cadrul unui eveniment de specialitate, cei mai importanţi reprezentanţi ai pieţei de profil au afirmat că vânzările îşi vor continua scăderea şi anul acesta. La finele anului 2010, mă aşteptam pentru acest an la o stagnare a primelor subscrise, dar ultimele evoluţii ale pieţei mă determină să fiu mai puţin optimist. Într-o variantă pesimistă, aşteptările mele pentru acest an indică o scădere de 10% a pieţei asigurărilor. Într-o variantă optimistă, piaţa va scădea cu doar 5%”, afirmă Cristian Constantinescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR). La rândul său, preşedintele directoratului Astra, Radu Mustăţea, a afirmat că în 2011 se vor vedea „cu adevărat” efectele crizei economice asupra pieţei asigurărilor.

„Va fi o scădere de două cifre în euro a subscrierilor, evoluţie pusă pe seama diminuării veniturilor din asigurările auto RCA şi Casco, unde scăderea va fi şi mai drastică”, a spus şeful Astra, citat de Mediafax.

Dependenţi de RCA şi Casco

Şeful Allianz-Ţiriac, Rangam Bir, s-a arătat pesimist în privinţa evoluţiei subscrierilor în 2011, care, în cel mai bun caz, vor stagna sau vor înregistra o uşoară scădere. „Fără susţinerea vânzărilor prin leasing sau credit, segmentul poliţelor auto va trage piaţa în jos şi în acest an”, a spus Bir. Directorul general al Euroins, Alin Bucşa, a afirmat că piaţa asigurărilor va scădea cu cel puţin 10% în acest an, varianta pesimistă indicând o reducere a veniturilor chiar cu 15%. „Există un decalaj între creşterea PIB-ului şi evoluţia pieţei asigurărilor. Eventuala creştere a economiei naţionale se va vedea în evoluţia primelor subscrise într-un interval de 6-12 luni”, a spus Bucşa. Şi preşedintele directoratului Uniqa Asigurări, Oliviu Stoica, se aşteaptă la o reducere de 10-15% a primelor subscrise în acest an.

La pas cu economia

La rândul său, directorul general al Financial View Consulting, Dragoş Cabat, a estimat că subscrierile pieţei de profil vor scădea cu 4-6% în 2011. „Dacă economia României va ieşi din recesiune în acest an, piaţa asigurărilor o va urma după cel puţin şase luni. În opinia mea, subscrierile pieţei de profil vor scădea cu 4-6% în 2011, cu toate că în a doua parte a anului veniturile din poliţe vor reintra pe plus, dar fără impact asupra rezultatelor finale ale industriei pe întregul an”, a explicat Cabat. Şeful ING Asigurări de Viaţă, Cornelia Coman, adoptă o poziţie asemănătoare, însă ceva mai optimistă.

„Dacă produsul intern brut al României va marca o revenire mai accentuată în 2011, aşa cum prognozează FMI, acest lucru va avea consecinţe pozitive şi asupra industriei de asigurări de viaţă. Va exista totuşi un decalaj de şase până la 12 luni, între momentul unor eventuale evoluţii pozitive în economie şi cel în care acestea se vor răsfrânge şi asupra pieţei de asigurări, dat fiind faptul că nivelul încă ridicat de incertitudine îi determină pe consumatori să-şi administreze cu mare prudenţă bugetele personale şi să îşi conserve resursele”, a spus Coman pentru NewsIn. Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a scăzut cu 5,1% în primele nouă luni ale anului 2010, la 6,32 miliarde de lei, pe fondul reducerii subscrierilor din asigurări generale cu 6,8%, la 5,1 miliarde de lei, în timp ce poliţele de viaţă au crescut cu 2,9%, la 1,22 miliarde lei.

Cele mai citite

Mai multe curse aeriene TAROM, anulate pe Aeroportul Otopeni. Piloții nu s-au prezentat la muncă

Mai multe curse au fost anulate brusc pe Aeroportul Henri Coandă din Otopeni din cauza absenței neașteptate a unor piloți. Aceștia au invocat probleme...

Actrița Margot Robbie este însărcinată

Actrița de 34 de ani fost fotografiată cu burtica de gravidă, într-un crop top alb, în timp ce se pregătea să se îmbarce pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă