O fabrica de confectii din Botosani va realiza uniforma armatei din Belgia. Rapsodia Conf a primit recent o comanda pentru confectionarea a 60.000 de perechi de pantaloni pentru soldatii acestei tari. Nu este pentru prima data cand unitatea confectioneaza uniforme pentru armatele altor tari.
Din 2004, fabrica botosaneana produce uniforme pentru carabinierii italieni, iar la inceputul anilor '90 aceeasi societate a fabricat uniforma militarilor din Irak. In razboiul din 1991, soldatii din armata lui Saddam Hussein au fost imbracati cu haine produse la Botosani.
Un nasture cusut stramb returneaza toata comanda
Managerul companiei, Mihai Tincu, a apreciat: „Este o diferenta sa lucrezi pentru civili si alta sa imbraci militarii din alte state, pentru ca, in cazul unei uniforme militare, este nevoie de foarte multa atentie”. Astfel, epoletii trebuie asezati la milimetru, iar daca un nasture este cusut stramb, intreaga comanda poate fi returnata, pentru ca uniformele militare ajung sa fie imbracate de soldatii straini numai daca trec de verificari. „La o geaca obisnuita, unele inexactitati la capsa, la nasturi nu se observa. La un sacou al unui militar strain, confectionat din lana suta la suta, cu nasturi aurii si epoleti, orice defectiune se remarca imediat si nu sunt primite. Acolo vine reprezentantul strain si masoara la milimetru”, a adaugat directorul societatii botosanene.
Rampa de lansare
Managerul companiei, Mihai Tincu, a apreciat ca aceste afaceri nu reprezinta foarte mult din punct de vedere financiar, dar reprezinta o buna rampa de lansare catre alte contracte. In afara comenzilor militare, fabrica din Botosani lucreaza pentru producatori celebri din Franta si Italia. Hainele produse la Botosani au un pret de pornire de cel mult 500 de euro, sunt vandute in magazinele de lux din marile capitale pentru sume de cateva ori mai mari. „Nu este o realizare foarte mare faptul ca producem uniforma militara pentru belgieni sau pentru italieni, sunt chestiuni de exactitate, de incredere, de dotare. Pe langa astea, lucram pentru firme cunoscute din Italia. Este o performanta mai mare, pentru ca fiecare are stilul lui, modul sau de organizare”, a mai spus Mihai Tincu.