4.7 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăArdem pacura din rezerva si importam mai mult gaz rusesc

Ardem pacura din rezerva si importam mai mult gaz rusesc

» Guvernul a autorizat producatorii de energie sa scoata carbune si pacura de la rezerva de stat, iar responsabilii din Ministerul Economiei le-au solicitat celor de la Gazprom sa suplimenteze cantitatea de gaze livrate in Romania, pentru a nu se inregistra deficiente in alimentarea populatiei din cauza temperaturilor extrem de scazute din ultima perioada.

Declararea situatiei de urgenta de catre autoritati ca urmare a gerului persistent din ultimele zile a fost necesara pentru a putea livra populatiei, in conditii de siguranta, prioritar, gaze naturale, respectiv caldura si apa calda. In acest sens au fost luate deja o serie de masuri, pe de o parte, oprirea furnizarii gazelor naturale pentru consumatorii intreruptibili (industrie) si, pe de alta parte, trecerea CET-urilor, acolo unde este posibil, pe utilizarea combustibililor alternativi (pacura si carbune). De asemenea, Guvernul a autorizat 21 de companii, printre care Termoelectrica, Electrocentrale Bucuresti, RAAN, complexurile energetice Craiova, Turceni si Rovinari si numeroase CET-uri (centrale electro-termice) sa imprumute din rezerva de stat, pana pe 31 octombrie 2010, 1,9 miliarde tone carbune energetic si 172,9 milioane tone de pacura.

Pentru a putea compensa cresterea brusca a consumului de gaze si scaderea chiar cu pana la 30% a presiunii din reteaua nationala, Romania va majora importurile de gaze naturale din Rusia, marti si miercuri, cu doua milioane de metri cubi pe zi, la 12 milioane metri cubi pe zi, reprezentantii Ministerului Economiei facand deja o solicitare in acest sens catre Gazprom.
Desi trecerea CET-urilor pe combustibili alternativi (pacura si carbuni in loc de gaze naturale) impune cheltuieli suplimentare de operare, secretarul de stat din Ministerul Economiei Tudor serban, ne-a precizat ca populatia nu va plati in plus pentru caldura si gaze.

"Utilizarea pacurii in locul gazului natural creste costurile de operare, insa acest fapt nu trebuie sa ingrijoreze populatia, care nu va avea de suferit, nu va plati costuri suplimentare pentru gazul si caldura livrate in aceasta iarna. Este o problema pe care o vom regla la nivelul ministerului. Alte masuri luate vizeaza cresterea importurilor de gaze din Rusia, atat cat va fi nevoie pentru a preintampina disfunctionalitati in alimentarea cu gaze naturale", ne-a declarat secretarul de stat Tudor Serban.

Asigurari similare a dat si Petru Lificiu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), care a afirmat ca, pana in aprilie, pretul la gazele naturale livrate populatiei nu va creste.
"Mentinerea pretului la gazele naturale livrate populatiei este obiectivul nostru principal. Din analiza facuta am ajuns la concluzia ca situatia este restabilita, iar populatia nu are de ce sa se ingrijoreze. Dorim sa mentinem pretul gazului pana in martie, inclusiv", a precizat Lificiu.

Cele mai citite

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...

Medaliații României la Jocurile Olimpice și Paralimpice au fost premiați în cadrul Galei COSR!

Sportivii români care au urcat pe podiumul Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2024 au fost recompensați în cadrul Galei „110 ani de Olimpism în...
Ultima oră
Pe aceeași temă