8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAproape jumatate dintre restaurante au pierderi

Aproape jumatate dintre restaurante au pierderi

» Alimentele scumpe si lefurile mari taie castigurile.

» Meseria de chelner a devenit o ocupatie temporara.

Aproape jumatate (45%) dintre restaurantele romanesti nu inregistreaza profit din cauza scumpirii alimentelor, a maririi chiriilor, a cresterii salariilor si a competitiei cu retelele de fast-food si cu unitatile din marile centre comerciale, arata un studiu realizat de Visionwise.

"Scumpirea alimentelor, in special a uleiului, din ultima perioada erodeaza castigurile restaurantelor. In plus, exista tendinta de crestere a salariului mediu in domeniu. Daca acum trei ani era in jur de 3 milioane lei, acum depaseste 7 milioane, iar angajatorii trebuie sa mentina cresterea impusa de piata pentru a-si pastra personalul", a explicat Andrei Iordache, reprezentant Visionwise. "Motivele pentru care piata HoReCa (hoteluri, restaurante, catering) nu aduce bani sunt costurile mari ale francizei (in cazul francizantilor) si preturile pentru locatiile inchiriate din Bucuresti (peste 18% din numarul total de restaurante din tara se afla in Bucuresti)", a adaugat Iordache.
Multi clienti platesc cu bonuri de masa si carduri, fapt care ingreuneaza si mai mult extragerea venitului. "In general, restaurantele sunt mai mereu pe minus-operational", spune Iordache, care se bazeaza pe concluziile unui studiu care tine cont de declaratiile companiilor si de bilanturile depuse la Ministerul Finantelor. "Imi vine foarte greu sa cred ca 45% dintre restaurantele din Romania functioneaza doar de dragul angajatilor. Nu contest studiul realizat, dar datele par neverosimile", spune Valentin Vernea, manager URSUS Breweries.

Meseria de chelner este considerata doar o ocupatie temporara, a afirmat George Butunoiu, directorul unui restaurant de lux din Bucuresti. "Meseria de chelner sau sef de sala se invata foarte greu, iar in multe cazuri experienta dobandita pe vase de croaziera sau restaurante din Anglia sau Franta nu este foarte importanta", a spus Butunoiu.

In ciuda dificultatilor, in ultimii cinci ani afacerile din domeniu s-au triplat. Cifra de afaceri a restaurantelor a crescut cu 30,6% pe an, din 2003, de la 420 milioane euro in 2003 pana la 1,22 miliarde euro in 2007. Specialistii estimeaza ca pana in 2010 afacerile restaurantelor in Romania vor depasi valoarea de 2 miliarde euro, arata un studiu prezentat la conferinta Food Service Industry Forum, organizata de revista Piata.

Cele mai citite

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă