8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Angajatul roman este creativ si energic"

„Angajatul roman este creativ si energic”

Carmen Buruiana, HR manager la BitDefender, spune ca romanul este gata sa "rastoarne muntii" si marseaza la ideea de "a cuceri Everestul".

Criza financiara i-a determinat pe unii angajati sa fie mult mai atenti la locul de munca, iar pe cei care cauta un job sa vina mult mai bine pregatiti la interviuri, chiar si cu pretentiile mult micsorate.
Carmen Buruiana, manager de resurse umane la compania BitDefender, le sugereaza celor care trebuie sa faca o schimbare in cariera, impusa de criza, sa inteleaga ca sunt importante concentrarea, depasirea atributiilor normale, proactivitatea, dorinta de a fi mai bun si de a face lucrurile sa mearga in orice conditii. In afara competentelor specifice noului job, subliniaza specialista, acestea sunt valori apreciate de orice angajator.

» Cum caracterizati piata muncii la momentul actual?
Contextul economic actual a dus la o scadere semnificativa a pozitiilor deschise pe piata fortei de munca, in paralel cu restructurarea pe care multe organizatii au fost nevoite sa o realizeze.
La ora actuala sunt multi candidati cu experienta, care au ocupat pozitii manageriale si care sunt in cautare de joburi. Inca din primele trei trimestre ale anului 2008, exista un dezechilibru mare intre oferta redusa si cererea mare.
Acest raport a revenit la normal, cu un usor dezechilibru – cererea mai mica decat oferta –, dar care probabil se va accentua sau nu in urmatoarele trei-sase luni, in functie de domeniu.
Compania BitDefender are acum in recrutare, in Romania, peste 40 de pozitii in zona tehnica si comerciala. Sigur ca piata muncii, in afara de tendintele generale, are si particularitati care depind de fiecare industrie. Din acest punct de vedere, industria de software este in continuare in dezvoltare, expertiza tehnica a candidatilor fiind factorul critic in competitivitatea lor pe piata muncii.

» Care sunt principalele tendinte pe timp de criza?
In ceea ce priveste piata resurselor, pe de o parte piata interna de IT a scazut dramatic fata de 2008, ceea ce a determinat companiile care actioneaza cu precadere pe piata locala sa-si diminueze echipele. Pe de alta parte, au existat oportunitati pentru firmele focalizate pe outsourcing pe pietele vestice, ceea ce, in unele cazuri, a dus la cresterea echipelor, deci la angajari. Se asteapta un reviriment al zonei publice de IT in Romania, pentru ca sunt multe licitatii in domeniu, dar si o redresare usoara a pietelor traditionale de export de outsourcing.
Acestea insa nu se vor vedea imediat ca impact asupra pietei de recrutare. Prognoza noastra e ca dezechilibrul – cerere redusa, oferta din ce in ce mai mare – va continua sa creasca in industria de software inca trei-sase luni, dupa care se va stabiliza.

Salariatii isi reevalueaza capacitatile

» In ce masura i-a determinat recesiunea pe romani sa-si schimbe atitudinea fata de munca?
Criza financiara i-a determinat pe unii sa-si reconsidere si sa-si reevalueze capacitatile. Acest lucru se vede in interviuri. Pretentiile celor care vin la interviuri sunt acum mai naturale, mai realiste. Ei cauta mai degraba un loc de munca decat sa impuna diferite conditii, uneori absurde.
Atitudinea fata de munca s-a schimbat, in sensul ca multi au "primit" o doza de realism in ceea ce priveste evaluarea oportunitatilor lor de cariera si a competitivitatii lor pe piata.
Nu acelasi lucru se poate spune despre absolventii de facultate care isi cauta primul job. Conform studiului realizat in aceasta vara de Trendence Institute, asteptarile juniorilor fara experienta se potrivesc celor cu competente medii cu minimum doi-trei ani de experienta.

» Ce il caracterizeaza pe angajatul roman?
Fata de angajatii din alte tari, vedem o mare energie, o mare dorinta de a rasturna muntii. E mai usor sa convingi un coleg roman ca poti fi primul in lume in domeniul in care lucrezi. Romanii marseaza mai usor la ideea de a cuceri Everestul. E drept ca, uneori, aceasta flacara e asociata cu dorinta de a face totul repede, cu o anumita lipsa de rabdare. La aceasta adaugam o mare creativitate.

» Cand lucreaza mai bine?

Din studiile noastre reiese ca angajatul este motivat in egala masura de partea financiara si de posibilitatea evolutiei profesionale. Un aspect important este siguranta oferita de mediu, nu cea a unui loc de munca. Este vorba despre siguranta ca acel job ofera standarde in care el, angajatul, poate sa-si dezvolte cariera profesionala, poate sa-si foloseasca inteligenta si abilitatile.

Afara cu "toxicii"!

» Multi angajati sunt nevoiti sa-si schimbe locul de munca sau poate chiar domeniul de activitate din cauza crizei, insa acest lucru presupune o modificare in viata lor. Ce trebuie sa faca un angajat in aceasta situatie?

Sa discute deschis cu prietenii apropiati, familia, care sa-l ajute in luarea deciziilor si sa-l sustina in schimbarea pe care o face. Sa inteleaga bine ca pe timp de criza sunt importante concentrarea, depasirea atributiilor normale, proactivitatea, dorinta de a fi mai bun si de a face lucrurile sa mearga in orice conditii. In afara competentelor specifice noului job, acestea sunt valori apreciate de orice angajator.

» In multe echipe exista oameni "toxici", care reusesc sa-i contamineze si pe ceilalti membri ai echipei. Ce e de facut cu astfel de angajati?
Cand vorbim de angajati "toxici" ne putem gandi ca este vorba de un fenomen contagios, care trebuie tratat ca atare. Daca nu este oprit la timp, "imbolnaveste" intreaga echipa, pentru ca se creeaza o atmosfera insuportabila, se distrug sistematic valorile echipei. In general, toxicitatea e data de problemele majore de atitudine, de valorile personale complet diferite de ale echipei.
Cu angajatii "toxici", fie ca au performante slabe sau excelente, trebuie actionat imediat, astfel incat ei sa realizeze rapid, ori sa li se spuna, ca au facut o anumita actiune inacceptabila. Ei trebuie sa se gandeasca la comportamentul sau atitudinea lor si sa se educe. Repetarea unor astfel de comportamente nu poate insemna decat concedierea, intr-o forma directa sau indirecta.

PENTRU TINERI
Scrieti-va obiectivele!

» Ce le recomandati tinerilor care isi doresc o cariera de succes?
Prima recomandare vine in sustinerea unei baze teoretice puternice. O facultate serioasa, plus cursuri de pregatire in vederea celei mai bune alegeri in viitoarea cariera. Apoi sunt stagiile, si aici ne referim nu numai la cele din tara, cat si la experientele interculturale. Aceste experiente dezvolta comunicarea, capacitatea de a lucra in echipa, cu diferite culturi si mentalitati, si abilitatile de leadership, abilitati fara de care, in mediul complex actual de business, succesul nu poate fi obtinut. Pe langa aceasta, le recomand sa fie constienti de calitatile pe care le au. Este vital sa faca ce le place si sa vina la serviciu cu drag si motivat. Drumul carierei este lung si, daca este inceput fara pasiune, poate deveni fie scurt, fie mult prea anevoios. Performanta se obtine cu multa munca, dar si cu pasiune. Poate parea un cliseu, dar este o realitate simpla a vietii.

» Gasirea slujbei visate este doar o chestiune de vointa?
Este o chestiune de vointa, de timp si de oportunitati de mediu, uneori de sansa, de context. Daca ne gandim ca si mediul ni-l putem alege acum, da, putem spune ca obiectivele clare, vointa au un rol-cheie. Pe de alta parte, e evident ca in Romania exista un deficit mare de "orientare profesionala". Cei 39% absolventi de facultate al caror job nu are nici o legatura cu profilul facultatii absolvite ne arata ca, cel putin in primii ani de viata profesionala, tinerii romani sunt puternic dezorientati. Asa cum nenumarate studii indica statistic, cele mai mici sanse de reusita le au cei care nu si-au pus problema viitorului lor de minimum trei-cinci ani si nu stiu ce vor – sunt dusi de apele vietii. Cele mai mari sanse de reusita le au cei care stiu ce vor si isi scriu obiectivele pe termen scurt, mediu si lung – care apoi pot suferi modificari. E drept ca acestia din urma reprezinta in tarile dezvoltate sub 5% din populatie.

» Ce ati sfatui un incepator sa faca pentru a obtine postul?
Sa fie el insusi. Conteaza foarte mult acea autenticitate a tinerilor, vointa lor de a schimba lucrurile si de a transforma orice imposibil intr-o realitate surprinzatoare. De ei depinde modul in care vor evolua lucrurile.

Cinci ponturi pentru succes

1. Trebuie sa faceti ce va place, ce credeti ca va reprezinta.
2. Folositi-va de acele trasaturi care va sunt puternice.
3. Nu uitati ca in ecuatia succesului munca/transpiratia reprezinta 99%, iar inspiratia 1%.
4. Nu va ganditi niciodata ca ati facut prea mult. Prefectionati-va continuu. Invatati tot timpul de la profesionisti, de la oameni mai bine pregatiti. Nu uitati ca Internetul e o uriasa biblioteca de cunostinte, de experienta.
5. Pretuiti echipa din care faceti parte. Astazi succesul e construit in 99% din cazuri de echipe.

Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă