» Grupurile bancare nu-si vor retrage banii din Romania si vor sustine subsidiarele locale.
» Acordul convenit cu FMI include o estimare a cresterii economice intre 0 si 1% in 2010.
Noua banci straine care au filiale in Romania si-au dat acordul scris, in cadrul intalnirii de joi, de la Viena, unde s-au intalnit cu reprezentantii institutiilor financiare internationale, angajandu-se sa nu retraga bani din tara noastra si sa participe cu capital suplimentar pentru sustinerea subsidiarelor locale, potrivit Mediafax. Mai mult, grupurile bancare vor sustine testul de stres pe care Banca Nationala a Romaniei (BNR) il va face pentru verificarea stabilitatii sistemului bancar. "Suntem constienti ca este in interesul nostru colectiv si in interesul Romaniei sa subscriem la angajamente coordonate de a mentine in intregime expunerea pe piata romaneasca", se precizeaza intr-o declaratie comuna a celor noua grupuri financiare transmisa de Fondul Monetar International (FMI).
La intalnirea de la Viena au participat (alaturi de oficiali ai Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene, ai Bancii Mondiale, Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si ai Bancii Europene de Investitii) presedintii Erste Group, Volksbank, Raiffeisen International, Societe Generale, UniCredit, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus si prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
Inaintea intalnirii de la Viena, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, declarase ca reprezentantii institutiilor financiare internationale "vor cere un tampon de capital pentru ca sa nu existe nici un pericol ca bancile din Romania sa scada sub un anumit nivel de lichidtate". Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca mentinerea finantarii de catre bancile-mama cu subsidiare in Romania poate fi convenita pe baza unui acord voluntar, care poate avea si o forma scrisa, pornind de la principiul ca institutiile bancare sunt primele care ar suferi din cauza unor dezechilibre economice.
Isarescu a mai precizat ca intelegerea cu bancile-mama poate avea doar caracterul unui acord voluntar si nicidecum obligatoriu, pentru a nu incalca principiul UE privind libera circulatie a capitalului.
Scrisoarea catre FMI a ajuns la Washington, fondul va raspunde in aprilie
Scrisoarea de intentie a Guvernului pentru Fondul Monetar International (FMI) privind acordul de finantare a ajuns la sediul din Washington al institutiei. FMI urmeaza sa trimita un raspuns autoritatilor romane la inceputul lunii aprilie, potrivit Mediafax. Scrisoarea a fost trimisa catre FMI miercuri, 25 martie.
Romania a convenit asupra unui acord stand-by pe doi ani cu Fondul Monetar International (FMI) pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.
Programul de ajutor extern urmeaza sa fie discutat de Consiliul Executiv al FMI de la Washington in urmatoarele saptamani, iar prima transa a finantarii, de cinci miliarde euro, va fi disponibila imediat dupa aprobare. Acordul convenit de autoritatile din Romania cu delegatia Fondului Monetar International include o estimare a cresterii economice cuprinsa intre 0 si 1% in 2010, a anuntat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.