Proiectele Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală au fost retrase de Ministerul Finanțelor, la solicitarea premierului Victor Ponta, pentru a fi analizate de Guvern înainte de a intra în dezbatere publică.
Ziarul România liberă a arătat, în premieră, că, pentru a acoperi gaura la buget provocată de scăderea CAS, Executivul a încercat să mărească taxele și impozitele plătite la bugetele locale. Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a spus că, în absența unor măsuri de compensare, în 2015, deficitul bugetar va crește la 3% din PIB, deși acesta nu ar trebui să depășească 1,5%. De aceea, rescrierea Codului Fiscal a fost considerată o oportunitate pentru a umfla, pe nesimțite, impozitele pe apartamente, case, terenuri și autovehicule. Impozite mai mari ar urma să fie plătite și pentru mașini de marfă, motociclete, bărci cu motor și scutere de apă.
Conform proiectului noului Cod Fiscal, persoanele fizice care deţin clădiri cu o altă destinaţie decât cea de locuinţă vor plăti un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe maşini va fi majorat de două ori şi jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi. Documentul stabileşte că persoanele fizice, care în prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, vor fi obligate să achite pentru clădirile nerezidenţiale un impozit cuprins între 0,25 şi 1,5% din valoarea calculată de către un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabilă, dacă nu există un raport de evaluare.
Citește și: Ponta a retras proiectul de Cod Fiscal. Urmează să fie pus în dezbatere publică
Finanțele au anunțat că au retras proiectul pentru “o dezbatere transparentă” și “limitarea extinderii poverii fiscale”.
Reamintim faptul că, la sfârşitul lui 2013, Executivul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional, prin scrisoarea de intenţie, că nivelul taxelor pe proprietate impuse persoanelor fizice vor putea fi majorate “la latitudinea” autorităţilor locale, pentru a reduce astfel riscul acumulării de arierate şi înregistrării unui deficit la nivel teritorial. Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că a primit spre promulgare legea privind diminuarea contribuţiilor de asigurări sociale şi că are semne de întrebare privind oportunitatea măsurii, spunând că este de părere că Guvernul are ca ţintă acoperirea deficitului rezultat prin micşorarea CAS prin creşterea taxei pe proprietate de două-trei ori.