33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAmenzi record pentru benzinarii români

Amenzi record pentru benzinarii români

Consiliului Concurenţei a sancţionat şase companii (OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania Petroleum Products şi Lukoil România) cu amenzi totalizând 880 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentând aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010.

Raportul de investigaţie finalizat vizează o înţelegere între companii şi care a avut ca rezultat retragerea de la comercializare, în perioada 2007-2008, a sortimentului de benzină Eco Premium. Legislaţia prevede aplicarea unei amenzi maxime de 10% din cifra de afaceri totală pe anul anterior sancţionării.

Benzina Eco Pemium a declanşat investigaţia

Sancţiunea anunţată marţi de Consiliul Concurenţei reprezintă un record pentru România şi singura pe piaţa carburanţilor din UE.

Preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a afirmat marţi, într-o conferinţă de presă, că instuituţia pe care o conduce a constatat că există dovezi că respectivele companii s-au înţeles în perioada 2007-2008 să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină ECO Premium care le genera sub 20% din vânzări şi reprezenta mai puţin de 5% din cifra de afaceri.

„România e o economie de piaţă şi fiecare companie face ce vrea cu marfa ei. Ceea ce interzice însă legea concurenţei este ca firmele concurente să schimbe informaţii şi să-şi armonizeze comportamentul”, a adăugat şeful Consiliului Concurenţei.

Companiile petroliere implicate au motivat decizia prin scăderea cererii pentru acest sortiment şi blocarea lanţului logistic.

„Era dreptul lor să o facă, dar individual. Pentru a nu pierde cotă de piaţă au stabilit să retragă împreună sortimentul”, a menţionat Chiriţoiu.

Petrom a fost amendată cu 367 milioane lei, iar OMV Petrom Marketing a fost sancţionată cu 137 milioane lei, potrivit unui comunicat transmis de Petrom Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

„Petrom şi OMV Petrom Marketing consideră sancţiunile aplicate ca fiind nejustificate şi vor contesta în instanţă decizia Consiliului Concurenţei”, se menţionează în comunicatul companiei.

Şi Mol România a anunţat marţi că va contesta în instanţă amenda de 80 milioane de lei (18,5 milioane de euro), reprezentând 3% din cifra de afaceri, primită de la Consiliul Concurenţei.

Cele mai citite

VIDEO. Elena Lasconi a câștigat șefia USR și a ieșit cu un discurs a la Diana Șoșoacă

Primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, a câștigat din primul tur alegerile pentru funcția de președinte al Uniunii Salvați România (USR), iar primul său discurs...

Cod galben de inundații pe râuri din 12 județe, până mâine la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod galben de inundaţii, valabilă până joi la prânz pe râuri...

Comisia Europeană spune că România tot nu e pregătită să treacă la euro

România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, este concluzia Comisiei Europene (CE), în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă