4.6 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Am negat prea mult realitatea, nu mai e timp de pierdut"

„Am negat prea mult realitatea, nu mai e timp de pierdut”

Grecia va scăpa de aproximativ jumătate din datorie, iar băncile păgubite vor fi recapitalizate pentru a nu da faliment.

Liderii UE au făcut progrese la summit-ul de duminică spre o strategie de combatere a crizei datoriilor de stat, apropiindu-se de un acord privind recapitalizarea băncilor şi modul în care va fi efectuată procedura de „leveraging” (pârghie) a Fondului de Stabilitate, transmite Reuters. Deciziile finale au fost amânate până la un nou summit, convocat miercuri, iar mărimea pierderilor creditorilor privaţi ai Greciei rămâne un subiect sensibil, care generează divergenţe largi la vârful UE.

Miniştrii Finanţelor din zona euro, care au participat vineri şi sâmbătă la şedinţe pregătitoare pentru summitul UE, au aprobat tranşa de 8 miliarde euro din împrumutul pentru Grecia şi au convenit să ceară creditorilor privaţi ai statului elen să accepte o pierdere mult mai mare pe obligaţiunile deţinute decât cele 21%, pe care bancherii le acceptaseră în iulie.

Un studiu de sustenabilitate a datoriei Greciei, efectuat de instituţiile financiare internaţionale, relevă că statul elen are nevoie de o reducere cu 50-60% a datoriilor către creditorii privaţi. O sursă bancară germană a arătat că băncile s-au oferit să accepte o pierdere voluntară de 40%, variantă favorizată şi de Franţa, care are cea mai mae expunere bancară faţă de Grecia. Însă majoritatea guvernelor zonei euro insistă pentru 60%, poziţie promovată în principal de Germania.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a cedat deja în faţa opoziţiei Germaniei faţă de folosirea de fonduri nelimitate de la Banca Centrală Europeană (BCE) pentru combaterea crizei. Zona euro ar putea apela la economiile emergente, precum China şi Brazilia, pentru sprijin financiar pe piaţa obligaţiunilor de stat. „Mai este de lucru şi de aceea vom lua deciziile în summit-ul de miercuri”, a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Reducerea datoriilor Greciei va necesita însă scheme de sprijin pentru băncile europene, care ar avea nevoie, potrivit Autorităţii Bancare Europene, de recapitalizări de 100-110 miliarde euro pentru a ajunge la o rată a capitalului de rang întâi de 9% din activele ponderate la risc. Miniştrii Finanţelor au convenit să dea băncilor termen până în iunie 2012 să ajungă la acest prag, în primul rând prin atragerea de fonduri de la investitorii privaţi. Dacă nu vor reuşi să se recapitalizeze din piaţă, băncile vor putea apela mai întâi la autorităţile locale, apoi la Fondul European de Stabilitate Financiară.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Rezultate parțiale: Centralizarea voturilor a trecut de 99%: PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR, POT

Clasamentul în diaspora este AUR, USR, SOS, POT, PNL, PSD După centralizarea a peste 99% dintre procesele verbale, clasamentul pentru intrarea în Parlamentul României arată...

Rareș Bogdan: Să ne ducem iar în braţele PSD înseamnă că nu am învăţat nimic şi că suntem complet cretini

Rareș Bogdan vrea în opoziție, după rezultatul de la alegerile parlamentare Europarlamentarul Rareș Bogdan cere conducerii PNL trecerea în opoziție, pentru cel puțin un an....
Ultima oră
Pe aceeași temă