2.4 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAlimentele conforme cu standardele europene vor purta etichete ovale

Alimentele conforme cu standardele europene vor purta etichete ovale

Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animalelor din cadrul Comisiei Europene a acceptat pentru Romania perioade extinse de tranzitie pentru anumiti producatori de lapte, carne, carne de pasare si exploatatii piscicole pana cand se vor alinia standardelor europene, dupa data aderarii. Acesti producatori vor putea vinde in continuare pe piata din Romania, dar nu vor putea exporta in UE.
Chiar si pe piata interna, produsele vor trebui sa poarte o eticheta speciala care sa informeze cumparatorul despre provenienta marfii – o eticheta rotunda, in timp ce produsele conforme standardelor europene vor purta o eticheta ovala. Pe 8 noiembrie, Comisia Europeana a decis sa permita producatorilor din Romania sa proceseze lapte neconform standardelor europene pana la 30 iunie 2008. Dar acest lapte va putea fi vandut doar pe piata romaneasca, etichetat corespunzaor. Numai acei procesatori de lapte care vor putea separa complet in procesul de productie laptele conform de laptele neconform vor fi admisi pe piata intracomunitara. Autoritatile romane raspund de verificarea tuturor producatorilor.
In prezent, in Romania functioneaza 805 unitati de industrie alimentara, din care 395 unitati de procesare carne rosie, 53 de unitati de procesare de carne de pasare, 329 unitati de procesare lapte si produse din lapte, 28 unitati de procesare peste si produse de pescuit.

Produsele nevandute pana la sfarsitul anului 2007, retrase

Bunurile produse inainte de 1 ianuarie 2007 vor trebui vandute pe pietele interne pana la sfarsitul anului 2007. Daca pana atunci stocurile nu vor fi epuizate, vor trebui sa fie retrase de pe piata. Producatorii care au fost admisi pe piata comunitara inainte de data aderarii vor putea exporta in continuare. Sunt 301 producatori romani care vor exporta pe piata comunitara produse alimentare de origine animala, 172 unitati de procesare de carne rosie, 36 unitati de procesare carne de pasare, 73 unitati de procesare de lapte si produse din lapte si 20 de unitati de procesare peste si produse de pescuit.

Opt PIF-uri

Toate cele opt puncte romanesti de inspectie la frontiera – PIF-uri – au devenit operationale in luna octombrie curent. Acestea sunt dotate cu echipamente si facilitati necesare efectuarii controlului, precum si cu personal sanitar-veterinar. Comisia Europeana, prin Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animalelor din cadrul Comisiei Europene, a aprobat la 8 noiembrie atestarea celor opt noi puncte de inspectie la frontiera din Romania: Albita, Bucuresti Otopeni, Constanta Nord, Constanta Sud, Halmeu, Sculeni Lasi, Siret, Stamora Moravita.

Cele mai citite

Darius Olaru, aproape de un transfer la Genoa! Clauza de reziliere de 5 milioane de euro poate fi achitată

Darius Olaru, căpitanul FCSB, ar putea părăsi campioana României în această iarnă, după ce Genoa, clubul din Serie A preluat recent de Dan Șucu,...

Magnus Carlsen, sfidător! Multiplul campion mondial la șah a refuzat să respecte codul vestimentar și a plecat de la turneu

Magnus Carlsen, multiplu campion mondial la șah, a fost exclus din turneul World Rapid and Blitz Championship după ce a încălcat codul vestimentar al...

Bătaie ca în ringul de box. Trei jucători eliminați în meciul Phoenix Suns – Dallas Mavericks

Un meci tensionat din NBA, disputat între Phoenix Suns și Dallas Mavericks, s-a transformat într-un haos total după ce trei jucători s-au luat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă