8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAgricultura cu 65 de bani

Agricultura cu 65 de bani

» Fermierii sunt nemultumiti de dimensiunea reducerii accizei la motorina, de 65 de bani pe litru.

»  In statele UE agricultorii cumpara motorina la jumatate din pretul de la pompa.

» Fermierii ameninta ca vor protesta in luna august.

Gestul guvernului de a reduce acciza pentru motorina ultilizata in agricultura cu 65 de bani pe litru ii nemultumeste pe fermieri deoarece este un ajutor insuficient, mult sub ce au cerut ei. Fermierii compara ajutorul dat de autoritatile romane cu suportul primit de vecinii nostri din Vest, care platesc pe motorina din agricultura jumatate din pretul la pompa, in timp ce la noi pretul se invarte in jurul valorii de 1 euro. Agricultorii ameninta cu proteste in cazul in care situatia nu se schimba.
"Reducerea accizei ne ajuta foarte mult, ca orice sprijin din partea statului de altfel, insa ce ne-au oferit ei este mult mai putin decat ce am cerut noi. In alte tari din Uniunea Europeana reducerea accizelor este mult mai evidenta decat in Romania si este pacat ca o tara cu un potential agricol ca al nostru sa se lupte doar pentru supravietuire", ne-a declarat Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

In ceea ce priveste pretul alimentelor si cum va fi influentat acesta de reducerea accizei, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a mentionat ca acesta nu depinde doar de fermieri. "Nu depinde doar de agricultori pretul la care ajunge produsul pe raft. Pentru anumite produse care sunt vandute direct catre consumatori, cum ar fi legumele si fructele, s-ar putea vedea acest efect. De multe ori insa agricultorii au fost in pierdere si nu au putut sa scumpeasca pe masura cresterii costurilor. Sper ca reducerea accizei sa compenseze macar aceste pierderi", a adaugat ministrul, citat de Mediafax.
Oficialii Executivului au declarat ca "pentru motorina utilizata in agricultura, la efectuarea lucrarilor agricole mecanizate, se aplica o acciza redusa de 80,971 euro/1.000 litri, respectiv de 0,27 lei/litru. Sprijinul financiar rezultat dintre acciza redusa si cea standard este de 193,654 euro/1.000 litri, respectiv 0,65 lei/litru".
Totodata, pretul motorinei este influentat de o multitudine de factori, acciza fiind doar un singur aspect care ii contureaza pretul la pompa. "Pretul motorinei nu este dat doar de accize, el fiind influentat de o multitudine de factori, iar mie, ca fermier, nu mi se pare corect sa platesc acelasi pret pe litru pe care il plateste cineva care isi alimenteaza o masina de lux", ne-a mai spus Cucu.

Agricultura a inceput sa capete valente energetice o data cu implementarea combustibililor biodiesel si bioetanol, iar Romania ar trebui sa urmeze exemplul unor tari care au profitat de aceste schimbari, cum ar fi Argentina si India, a mai precizat oficialul FNPAR.
In acelasi timp, agricultorii arata cu degetul spre Guvern, care "nu i-a sustinut cand au avut nevoie si gasesc mereu scuze pentru a face politici de conjunctura". Cucu a atras atentia asupra faptului ca "exista inundatii si alte calamitati in fiecare an", intarind ideea ca "agricultura are nevoie de un plan bine pus la punct, un plan pe termen lung".
Presedintele LAPAR a mai spus ca "agricultura romaneasca este foarte schimbatoare, iar predictii clare nu se pot face". Totodata, Cucu trage un semnal de alarma in ceea ce priveste recolta din toamna, adaugand ca, "desi am avut un an agricol foarte bun, situatia se poate schimba in toamna".

Cele mai citite

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă